Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Делта“ вариантът и липсата на ваксинации са причината за скока на случаите по света


Стотици граждани с маски на гара "Кингс Крос" в Лондон, където в последните дни има сериозно повишаване на броя на регистрираните случаи

Бързото разпространение на „Делта“ варианта и забавеният ваксинационен темп са причината за рязкото повишаване на новозаразените с COVID-19 в държавите по света. Такова мнение изразиха представители на здравните власти в САЩ, Великобритания, Испания, Индонезия и Колумбия, където се отчитат по повече от 30 хил. нови случая на ден.

По данни на представители на здравните системи в страните най-много случаи се наблюдават там, където броят на ваксинираните е най-нисък.

По данни на университета Джон Хопкинс за по-малко от месец между 23 юни и 11 юли, броят на случаите за ден в САЩ се е удвоил – от 11 300 до 23 600. Влияние не оказва и по-топлият климат като един от най-засегнатите райони е този на Лос Анджелис, където броят на случаите дневно достигна над 10 000 в пети пореден ден.

В Индонезия бяха достигнати рекордни стойности на новозаразени за ден с близо 50 хил. случая, голямата част от които са свързани с „Делта“ варианта.

От седмици здравните експерти в редица държави предупреждават за потенциалните проблеми, които т.нар. индийски вариант може да причини. До тук препоръките както на Световната здравна организация, така и на здравните министерства и центровете по инфекциозни заболявания са да бъде повишена максимално скоростта на поставянето на ваксини.

В същото време през юни България отчете спад с 25% на желаещите да си поставят една от одобрените ваксини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Как живеят наркозависимите при талибаните
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
XS
SM
MD
LG