Връзки за достъпност

Извънредни новини

Редакторката на Vogue Ана Уинтор, която промени света на модата, без да е мила


Ана Уинтор

От 32 години тя е главната редакторка на световноизвестното модно списание Vogue. През ноември 2020 г. отпразнува 71-вия си рожден ден. Някой я определят като "надменна" и "прекалено взискателна", а всъщност тя е сред най-влиятелните лица в света на модата – индустрия, чиито най-високи етажи са доминирани от мъже.

Тя е Ана Уинтор, която е вдъхновила не един телевизионен образ, сред които ролята на Мерил Стрийп в "Дяволът носи Прада". Тази седмица на български излезе новата ѝ биография "Ана Уинтор. Живот на първия ред" от издателство "Кръг".

"Днес е лесно да станеш известен. Но далеч не е толкова лесно да станеш успешен", казва Уинтор, цитирана от списание "Грация".

Ана Уинтор е родена в аристократично семейство в Лондон на 3 ноември 1949 г. Тогава баща ѝ Чарлс е главен редактор на вестника Evening Standard. Още в училище тя се бунтува срещу материите и дължината на полите, които са част от задължителната униформа.

Типичната си прическа "боб каре" избира още на 14 години. Кръглите тъмни слънчеви очила, с които се асоциира образът ѝ, идват малко по-късно, заедно със стремителната ѝ кариера в модната индустрия. Баща ѝ урежда първата работа в престижния бутик Biba, когато тя е едва на 15.

През 1975 г. Уинтор се мести в Ню Йорк, където става младши моден редактор в списание Harper's Bazaar. През 1983 г. започва кариерата ѝ във Vogue – тя е назначена за първия креативен директор. Преди да се съгласи обаче тя преговаря за двойно увеличение на първоначално предложената ѝ заплата. Две години по-късно тя става главен редактор на британското издание, а през 1988 г. поема същия пост, но в американския Vogue.

Уинтор започва да използва по-малко известни модели за корицата и комбинира евтини дрехи с много скъпи марки от висшата мода. Така тя създава фурор още с първия си брой, на чиято корица е 19-годишна моделка с избелели дънки за 50 долара и дизайнерско яке за над 5 хиляди долара.

Списанието започва да посвещава голяма част от страниците си на политика, улична култура, финансови въпроси, защото Уинтор настоява, че тези теми активно интересуват съвременните жени.

„Намирам се в толкова интересно време, за да бъда на тази позиция и мисля, че би било безотговорно от моя страна да не направя стъпка напред и да не ни поведа в това ново, различно време“, казва тя.

Друг от големите приноси на Уинтор в модната индустрия е фактът, че непрекъснато помага на прохождащи дизайнери, понякога и с големи суми пари, за да развият потенциала, който тя вижда в тях. Тя е и попечител на музея „Метрополитън“, където всяка година организира Met Gala, който носи на музея над 50 милиона долара.

Уинтор неколкократно получава наградата „Редактор на годината“, а през 2013 г. става художествен директор на фирмата издател на Vogue Condé Nast. Неведнъж е в списъка на списание Forbes за най-влиятелните жени в света.

През 2017 г. тя получава Орден на Британската империя във връзка с нейните заслуги в сферата на модата и журналистиката. По време на седмицата на модата в Лондон през 2019 г. Уинтор седи на първия ред до кралица Елизабет II.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG