Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-малко 11 са жертвите на наводненията в Германия. Десетки са в неизвестност


Наводненията нанасят сериозни щети. Снимката е от 15 юли.
Наводненията нанасят сериозни щети. Снимката е от 15 юли.

Най-малко 11 души загинаха в западна Германия вследствие на проливните дъждове и причинените от тях наводнения. Други 70 души са в неизвестност, съобщи немската полиция.

Бурята „Бернд“ първоначално засегна източна и южна Германия, а вчера се разрази и в западните части на страната и най-вече в провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц и Саарланд.

Райнланд-Пфалц е най-тежко засегнатата от тях. В град Арвайлер около 50 души чакаха върху покривите на къщите си, за да бъдат спасени. Там река Ар, която се влива в Райн, излезе от коритото си и разруши десетки къщи.

На север, в провинция Северен Рейн-Вестфалия двама души са намерени мъртви в наводнени подземни помещения в Кьолн. Полицията съобщи за още смъртни случаи и в Золинген, Уна и Райнбах. В сряда вечерта двама пожарникари загинаха в същата провинция, докато участваха в спасителни акции.

„Това е катастрофа! Има мъртви, изчезнали, много хора все още са в опасност. Всички наши спешни служби работят денонощно и рискуват собствения си живот“, каза Малу Драйер, премиер на Рейнланд-Пфалц.

„Изразявам своите съболезнования към жертвите на тази водна катастрофа“, каза още Драйер.

Най-силните валежи, измервани някога в рамките на 24 часа за региона, причиниха наводнения и в редица по-големи градове, включително Кьолн и Хаген. В град Леверкузен 400 души бяха евакуирани от болница.

Във Вупертал местните жители разказаха, че подземните етажи са наводнени и електричеството е спряно. „Не мога дори да гадая колко ще са щетите“, каза Карл-Хайнц Заман, собственик на заведение, цитиран от Ройтерс.

Според експерти дъждовете, излели се в региона през последните 24 часа, са безпрецедентни. Съседна Белгия също е тежко засегната от наводненията. Почти 2000 души бяха принудени да се евакуират в град Шафонтен. Очаква се дъждовете да продължат и в четвъртък и петък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG