Връзки за достъпност

Извънредни новини

Меркел се зарече, че разрушените от бедствия райони ще бъдат възстановени


Ангела Меркел посети част от разрушените региони в неделя

Германският канцлер Ангела Меркел даде обещания, че правителството ще работи активно с регионите в Западна Германия за преодоляването на последиците от опустошителните наводнения, които взеха стотици жертви в страната. Тя изказа благодарност за показаната между хората солидарност, но подчерта, че възстановяването ще протече бавно.

„В немския език няма много думи, с които да се опише разрушението тук“, каза Меркел по време на посещението си в засегнатите райони.

Наводненията в западната част на Германия са най-разрушителните от десетилетия. Силните дъждове доведоха до преливане на реките, които наводниха десетки градове в най-тежко засегнатите провинции Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц. До момента броят на жертвите е над 150 души, а ранените са близо 700.

На много места вече стартираха операции по разчистването на отломките и земните маси, които се насъбраха по улиците и в канализационните системи на градовете. Това е първата стъпка преди започването на реконструкцията на публичната инфраструктура и домовете на засегнатите.

Повечето от засегнатите региони продължават да се намират в състояние на бедствено положение, въпреки намаляването на дъждовете.

В части на Белгия и Нидерландия наводненията също взеха десетки жертви и доведоха до разрушения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG