Връзки за достъпност

Извънредни новини

Контролното преброяване отчете минимални разминавания в 3 от 39 избирателни секции в чужбина


Разминаване с един и с два гласа е установено в една от секциите в Лондон, в Харлем и в Чорлу
Разминаване с един и с два гласа е установено в една от секциите в Лондон, в Харлем и в Чорлу

В 3 секции в чужбина, в които гласуването е провеждано с машина, е установено разминаване между данните в протоколите и преброените контролно разписки. Това е показало контролното преброяване на случаен принцип в 39 секции извън страната, съобщи БНР.

Разминаване с един и с два гласа е установено в една от секциите в Лондон, в Харлем и в Чорлу, са установили от ЦИК. От комисията ще направят ново контролно преброяване, когато разписките физически достигнат до България, за да установят причините за проблема.

Как се гласува машинно?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

В същото време от Министерството на външните работи (МВнР) съобщиха, че има затруднение относно доставянето на изборните книжа от седем секции зад граница, които се намират в Австралия и Република Южна Африка (РЮА). Причините са свързани с ограниченията около пандемията и налагането на карантини на служители на посолствата на България.

В изборния ден редица национални медии поставиха акцент върху настъпилите проблеми, свързани с машинното гласуване, както и на преминаването в някои секции към вот с бюлетина. По време на изборния ден от ЦИК съобщиха, че при 52 от всички 10 516 или 0.49% от машините е бил установен проблем, наложил преминаването към хартиено гласуване.

В няколко от брифингите си след изборите от партия ГЕРБ отправиха многократно обвинения във фалшифициране на машинни вот, както и че „някой е пипал машините“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG