Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кое е вярното: Има ли "фрапантен случай" с изчезнала преференция за кандидат на ГЕРБ в Русе


Георги Кръстев публикува във Фейсбук снимки от свое изявление пред медиите след гласуването си на 11 юли
Георги Кръстев публикува във Фейсбук снимки от свое изявление пред медиите след гласуването си на 11 юли

ГЕРБ обясни загубата си на изборите включително и с това, че машините за гласуване са били нарочно настроени така, че да отчитат гласове на партията в полза на основния й опонент "Има такъв народ". Според окончателните резултати от вота на 11 юли, обявени от Централната избирателна комисия (ЦИК), формацията на Бойко Борисов отстъпи първото място на тази на Слави Трифонов с разлика от само 15 659 гласа.

Бившият премиер нееднократно обясни загубата на подкрепа за партията си във всички области на страната с това, че изборите са манипулирани, защото опонентите му "пипат машините", а акциите на МВР "всяват страх" сред избирателите.

Ден след вота той даде брифинг в централата на ГЕРБ заедно със заместниците си Даниел Митов и Костадин Ангелов. Наред с общи твърдения за купуване на гласове от останалите партии и манипулации на машинното гласуване, тогава Борисов даде и конкретен пример за "един фрапантен случай".

По думите му семейството на кандидат-депутат от ГЕРБ в Русе е гласувало с преференции за него, но след това в секцията са отчетени с един глас по-малко. Тезата на Борисов беше, че това е потвърждение на предупрежденията му, че на всеки три или пет гласа, подадени за партията му, машините ще прехвърлят по един за "Има такъв народ".

И сега майка му и баща му ще се избият, кълнат се, че са дали преференцията за сина си, а гласът го няма.
Бойко Борисов

"В една секция гласуват майка, баща и син – тримата дават преференции за сина. В секцията обаче има една преференция за Красен Кралев, две мисля, че бяха за Деси [Атанасова], и две за това момче. И сега майка му и баща му ще се избият, кълнат се, че са дали преференцията за сина си, а гласът го няма заедно с преференцията – [само] два са. Това помните ли, което ви казах, че ще бъде едно към три – всеки един глас [от всеки три] от ГЕРБ ще отива [за "Има такъв народ"], за да може да кажат – ето, ние сме ги победили", коментира на 12 юли бившият премиер.

Макар че Борисов не спомена името на въпросния кандидат за народен представител, публичните данни от общинските избирателни списъци и сайта на ЦИК дават възможност твърдението му да бъде проверено.

Проверката на Свободна Европа по случая сочи, че лидерът на ГЕРБ е имал предвид областния координатор на партията в Русе Георги Кръстев. Той беше назначен на поста на мястото на Пламен Нунев, след като преди това оглавяваше младежката организация на формацията на Борисов в града.

Кръстев е на 21 години и партийното повишение го направи най-младия областен координатор на ГЕРБ. Той е син на бившата зам.-кметица и действаща общинска съветничка в Русе Наталия Кръстева, също от партията на Борисов.

Справка на Свободна Европа в избирателния списък за вота на 11 юли, публикуван на сайта на местната община, показва, че Георги Кръстев и майка му Наталия гласуват в секция №14 в ОУ "Иван Вазов" на ул. "Петър Берон" 20. Бащиното име на младия кандидат-депутат е Николаев, а в същата секция е разпределен само един мъж с имена Николай Кръстев.

Георги Кръстев беше шести в листата на ГЕРБ в Русе – след Красен Кралев, Десислава Атанасова, Цветан Райчинов, Николай Братованов и Драгомир Драганов.

Проверка в публикувания на сайта на ЦИК протокол с резултатите от въпросната секция №14 в града показва, че на името на Кръстев са отчетени не две, а десет преференции. Така се оказва, че той е получил най-много преференциални гласове от кандидатите на ГЕРБ в тази секция. Кралев е с четири, Атанасова – с шест, Райчинов – с нула, Братованов – също с нула, а Драганов – с един.

По две преференции имат други двама кандидати на партията, поставени след Кръстев в листата – Бедрос Пехливанян и Красимир Костадинов, а Иван Иванов, също зад Кръстев, има една. Никой от останалите канидати на ГЕРБ в русенската листа не е получил преференции в секция №14.

Според обобщените данни на ЦИК най-младият областен координатор на партията е получил общо 1092 преференции. Те обаче не са достатъчни, за да пренареди листата в Русе, а двата мандата на ГЕРБ от този избирателен район бяха заети от Кралев и Атанасова.

Проверяваме каква е точната ситуация, за да можем да дадем логичен отговор – да не е нещо, хвърлено в пространството.
Георги Кръстев

Свободна Европа потърси по телефона Георги Кръстев, който потвърди, че на 12 юли Борисов е коментирал именно неговия случай.

"В момента точно с това се занимавам. В нашия офис точно проверяваме каква е точната ситуация, за да можем да дадем логичен отговор – да не е нещо, хвърлено в пространството. И съм възложил до края на деня да ми дадат информация, за да мога пък след това да дам и аз. В момента просто няма да сме подготвени, нали, няма да е конкретно", заяви още Кръстев.

На въпрос дали на 11 юли е гласувал именно в ОУ "Иван Вазов" в Русе, областният координатор на ГЕРБ потвърди. Кръстев пое ангажимент да върне обаждане, ако получи някаква конкретна информация по случая от екипа си, но до редакционното приключване на текста в понеделник, той не потърси Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG