Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лукашенко обеща да продължи „чистката“ на беларуските медии и активисти


Александър Лукашенко

Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че ще продължи със засилената „чистка“ срещу активисти, медии и други части на гражданското общество в страната. В изявление той нарече тези хора "бандити и чуждестранни агенти".

Лукашенко се обяви за победител на изборите през август 2020 г., но политическата опозиция в Беларус, както и западните лидери не признават резултатите.

В четвъртък той каза, че „тече операция за почистване“ и критикува служители от неговата администрация, че позволяват да функционират неправителствени организации, които са „вредни за държавата“.

„Мислите ли, че е лесно?", каза Лукашенко, който имаше пълен контрол над дисидентството в пост-съветски Беларус, откакто пое властта през 1994 г.

„Хиляди наши хора вече работят там, нашите хора, най-вече тези с изкривен мозък, промит с чуждестранни пари".

След старта на протестите срещу Лукашенко преди близо година беларуските власти арестуваха десетки хиляди хора, изгониха или осъдиха на затвор лидери на опозицията и отказаха акредитация или прокудиха журналисти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG