Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата не откри проблеми при политиците и магистратите с имущество в чужбина


Прокуратурата и Националната агенция по приходите (НАП) не са открили данни за недекларирано имущество или средства с неясен произход в чужбина на лицата от списъка с общо 11 политици и 27 магистрати, предоставен през 2019 г. от Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Това съобщи пресцентърът на държавното обвинение в петък.

„Органите по приходите не са установили несъответствия и предпоставки за предприемане на последващи контролни действия, като е изяснен и законният произход на средствата. В резултат на предприетите процесуални действия и събраните доказателства в хода на възложените данъчни проверки органите по приходите са констатирали, че липсват нарушения на данъчното и осигурителното законодателство от страна на проверяваните лица“, обяви прокуратурата.

В съобщението обаче липсва информация дали разследващите разполагат с данни за имущество в чужбина и на други публични фигури. В края на юни служебният вътрешен министър Бойко Рашков коментира пред „Евроком“, че списъскът с такива лица всъщност включва близо 80 души с държавни постове.

От държавното обвинение сега уточняват, че са били проверени двама депутати, двама зам.-министри, два председатели на общински съвети, един кмет, четирима зам.-кметове, 17 съдии, петима прокурори и петима следователи.

Тези 38 души са станали обект на проверка, образувана във Върховната касационна прокуратура (ВКП) на 19 септември 2019 г., при която са възложени данъчни ревизии за периода между 2016 и 2019 г. През октомври 2019 г. са били възложени и проверки на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

От прокуратурата добавят, че за част от проверяваните е констатирано, че „са декларирали притежавано недвижимо имущество и банкови сметки в чужбина, а за други задължението за деклариране е възникнало в по-късен момент“.

„Две от лицата са били обект на данъчни ревизии по вече образувани преписки и досъдебни производства. За голяма част от тези лица също е посочено от ДАНС, че оперативната информация е непотвърдена и/или непроверена.“

Държавното обвинение напомня в края на съобщението си, че информацията в предоставения от ДАНС списък е с гриф „поверително“, а данъчните проверки съдържат данъчна и осигурителна тайна.

„Това изключва разпространението на информацията от възложените проверки от страна на Прокуратурата на Република България, тъй като това би било извършване на нарушение на българското законодателство и/или престъпление.“

Преди месец Бойко Рашков заяви, че не разполага с този списък, но намекна, че заради правомощията си като силов вицепремиер има информация за неговото съдържание. Тогава той декларира намерение да разгласи имената от него малко преди изборите на 11 юли или непосредствено след тях, ако прокуратурата не го направи сама.

На въпрос от водещия на „Евроком“ Сашо Диков дали сред тези хора попада висш прокурор с инициали И.Г., Рашков отговори: „Топло, рано е да стане горещо“. След това министърът призова за търпение и добави, че скоро цялата информация ще излезе наяве.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG