Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кое е вярното: Дали отношението към Бойко Борисов днес е като към Никола Петков през 1947 г.


Две от последните снимки в живота на земеделския лидер Никола Петков, обесен след фабрикуван процес през 1947 г.

В петък бившият премиер Бойко Борисов беше сравнен с политик от 30-те и началото на 40-те години. Това стана в парламента, където депутатите изслушваха служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Вярно ли е това сравнение?

Контекстът и думите, произнесени в парламента

Представители на ГЕРБ в петък напомниха, че през 90-те години Бойко Рашков е бил директор на Националната следствена служба. Този период съвпада с организирането на българските престъпни групи и навлизането им в икономиката. Тогава тези групи се наричат „мутри“.

Тома Биков от ГЕРБ косвено попита министър Рашков дали докато е бил шеф на следствието се е борил с „мутрите“, за да може да си позволи днес, двайсетина години по-късно, да влиза в ролята на „морален стожер на нацията“.

В отговора си Рашков каза включително и следното изречение: „Що се отнася до мутренските времена, съжалявам само за едно: че тогава не се справихме с Вашия лидер. Но има време. От вас зависи, само ми дайте тая възможност.“

Под „Вашия лидер“ Рашков имаше предвид Бойко Борисов.

По-късно думата взе Томислав Дончев от ГЕРБ. Той каза, че от същата трибуна на парламента, но през 1947 т., „Георги Димитров казва на Никола Петков: „Вие отивате в затвора!“

Дончев продължи: „[Днес] министърът на вътрешните работи от тази трибуна каза, че ще се справи с един партиен лидер (...) Единственият исторически аналог, който мога да намеря, е със случилото се през 1947 и казаното от Георги Димитров от тази трибуна“.

Биографичните справки на Никола Петков и Бойко Борисов показват, че двамата са по-скоро противоположни герои в политиката, отколкото сравними величини. Техният път не съвпада по значимост на обществената дейност, драматизъм на политическата съдба, символика на сблъсъка с опоненти и врагове.

Кой е Никола Петков

Никола Петков е потомствен политик, роден през 1893 г. Баща му е Димитър Петков – министър, кмет на София и председател на Народното събрание от Народнолибералната партия. Негов брат е Петко Д. Петков, депутат от земеделската партия. И бащата, и братът са убити – съответно през 1907 и 1924 г.

Никола Петков завършва Първа мъжка гимназия в София и право в Париж. Живее във Франция с прекъсване от 1910 до 1929 г. След това се връща в София и до 1933 издава последователно два земеделски вестника.

През 1934 г. заедно с друг земеделски лидер създава радикално крило на земеделците. От този момент нататък не напуска политиката.

Той е противник на цар Борис Трети, когото смята за проводник на авторитарен режим. По тази причина два пъти е интерниран преди и по време на Втората световна война.

Той е един от политиците, които са против влизането на България във войната на страната на Хитлер.

След септември 1944 г. той влиза с доверие в коалицията на Отечествения фронт (ОФ), като я смята за олицетворение на антинацизма. Той е министър без портфейл в първото правителство на ОФ, което управлява по време на повсеместен терор над политици и интелигенция.

През 1945 година Никола Петков се обръща срещу ОФ, който вече е изцяло превзет от комунистическата партия. Той става лидер на все още съществуващата политическа опозиция.

В следващите две години той е най-ярък защитник на парламентаризма, чиито устои са изтръгнати от настъпващата комунистическа диктатура.

На 5 юни 1947 г. депутатският му имунитет е отнет, а той самият е арестуван в сградата на Народното събрание. Обвинен е в подготвяне на държавен преврат. След инсцениран съдебен процес той е осъден на смърт и обесен на 23 септември 1947 г.

Кой е Бойко Борисов

Бойко Борисов е роден през 1959 г. в семейството на милиционер и учителка. Сестра му е педиатър.

Той завършва гимназия в Банкя и през 1982 се дипломира във Висшата специална школа „Георги Димитров“ на МВР.

Започва работа в градското управление на МВР, но бързо се прехвърля в противопожарната охрана. През 1990 г. получава научна степен „кандидат на физкултурните науки“. През 1991 г. напуска системата на МВР и основава фирмата „Ипон-1“, която охранява бившия партиен и държавен лидер Тодор Живков, а по-късно и цар Симеон Втори.

Той регистрира и няколко други фирми, в които е съдружник с хора от сенчестия бизнес. През 90-те години той е идентифициран като представител на групировката СИК. Тя, на свой ред, е резюмирана в медиите и обществото с думата „мутри“.

През 2001 г., по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, той става главен секретар на МВР. Избран е за депутат от „царската партия“, но се отказва от депутатското място и остава в МВР.

През 2005 г. той се кандидатира като независим кандидат за кмет на София и печели. Година по-късно той създава партия ГЕРБ, оглавена от тогавашния му близък Цветан Цветанов – друг човек с минало в МВР.

През 2009 г. партията за първи път печели парламентарни избори. Бойко Борисов е премиер с известни прекъсвания до 2021 г.

През май и юни 2021 г. служебното правителство на Стефан Янев установява, че при управлението на последното правителство на ГЕРБ са раздадени милиарди без конкурс на едни и същи фирми.

Бойко Борисов няколко пъти е бил викан на разпит по различни разследвания. Той никога не е бил обвиняем.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

Най-ново видео

Kотки и кучета се борят за оцеляване при -30 градуса
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00
XS
SM
MD
LG