Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Обичам те, Фидел". Как Куба живее между пандемията, протестите, Русия и САЩ


Кола на специалните части на Куба премирава през центъра на Хавана часове след протестите на 11 юли.

Протестите в Куба доведоха до опити на САЩ и Русия да окажат влияние на процесите в тази страна. В края на седмицата Москва изпрати 90 тона хуманитарна помощ за острова. Това стана два дни след като Вашингтон наложи санкции на министъра на отбраната на Куба и представителите на специалните части, подчинени на Министерството на вътрешните работи.

На 11 юли Куба преживя многохилядни митинги за първи път от десетилетия. Те бяха разпръснати от полицията с участието на полицаи, облечени в цивилни дрехи. Стотици бяха арестувани, десетки - ранени, един беше убит.

Сблъсък между полиция и протестиращи на 11 юли в Хавана.
Сблъсък между полиция и протестиращи на 11 юли в Хавана.

Първоначалният повод за протестите беше недостигът на ваксини, но гневът бързо се насочи и към икономическата криза, продължителното изключване на тока, ръста на цените и липсата на достатъчно хранителни продукти.

В събота Русия изпрати два самолета АН-124 хуманитарна помощ за Куба. По данни на руското Министерство на отбраната тази помощ е съдържала храни, предпазни облекла и повече от един милион маски. Самолетите са излетели от военното летище в Москва.

В съобщението на властите се казва, че президентът Путин е наредил да се помогне на Куба - съюзник на Москва по времето на комунизма, а днес - близък икономически партньор.

В четвъртък САЩ наложиха икономически санкции на хората, участвали в потушаването на протестите. Те няма да могат да извършват финансови транзакции, свързани със САЩ.

Опашка за хранителни стоки в Хавана, 28 септември 2020 г. Хората спазват дистанция зарази пандемията. На балкона е изложен портрет на починалия комунистически лидер на Куба Фидел Кастро. Надписът гласи: "Обичам те".
Опашка за хранителни стоки в Хавана, 28 септември 2020 г. Хората спазват дистанция зарази пандемията. На балкона е изложен портрет на починалия комунистически лидер на Куба Фидел Кастро. Надписът гласи: "Обичам те".

Вашингтон съобщи, че проучва възможността да поддържа отворен достъпа до интернет в Куба. Това намерение е свързано с факта, че Хавана изключи достъпа на кубинците до социалните мрежи още докато протичаха протестите. Това забави получаването на информация за това, което става на острова.

Тези санкции са "само началото", каза президентът Джо Байдън. От Белия дом съобщиха, че държавният глава е наредил да се вземат различни мерки, с които да се окаже натиск на комунистическото правителство в Хавана.

САЩ налагат икономическо ембарго на Куба в началото на 60-те, когато Фидел Кастро сваля режима на подкрепян от Вашингтон диктатор. През 2015 г. Барак Обама възстанови дипломатическите отношения между двете страни, но по-късно администрацията на Доналд Тръмп блокира стъпките, насочени към подобряване на връзките с Куба.

По време на предизборната си кампания през 2020 г. Джо Байдън обеща да смекчи икономическите мерки.

Американското ембарго над Куба е тема, която разделя латиноамериканските държави и не е подкрепяно от ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG