Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гърция отваря пак клиниките за COVID-19, в САЩ обмислят трета доза ваксина


В разгара на летния сезон, Гърция отново отваря специализираните болници за коронавирус
В разгара на летния сезон, Гърция отново отваря специализираните болници за коронавирус

От понеделник в Гърция отново се отварят специализираните клиники за лечение на пациенти с COVID-19. Звената бяха затворени след затишието на пандемията в началото на лятото. За отварянето съобщи пред телевизия Скай председателката на Съюза на болничните лекари в Атина и Пирея Матина Пагони, цитирана от БТА.

Тя коментира, че пациентите с вируса, приети в болници се увеличават, като за една седмица са нараснали от 5 на 45 на ден. Д-р Пагони подчертава, че "нещата не отиват изобщо на добре”. Според нея ако ваксинационният процес се бави ситуацията не може да се предвиди. Д-р Пагони казва, че ако изграждането на групов имунитет се проточи до декември, както се прогнозира от някои наблюдатели, в болниците "ще стане страшно" през октомври.

Що се отнася до необходимостта от трета доза от ваксината, Пагони казва, че тя сигурно ще се наложи за 80 - 90 процента от ваксинираните.

За трета доза на пациенти с “по-слаб имунитет” заговори и главният специалист по заразни болести на САЩ Антъни Фаучи, предава “Ройтерс”.

В интервю за Си Ен Ен той обаче твърди, че евентуална трета доза може да се наложи да получат "най-уязвимите групи от населението". По думите му тези хора включват "претърпелите операция за трансплантация, подложените на химиотерапия за лечение на рак, страдащите от автоимунни заболявания, вземащите имунопотискащи медикаменти".

Междувременно парламентът във Франция одобри закон, който прави задължителна ваксинацията за медицинския персонал и изискване за ваксинационен пропуск, за да може да се ползват редица услуги, съобщиха информационните агенции. Срещу нормативния акт в края на миналата седмица се проведоха масови демонстрации.

“Ройтерс” отбелязва, че окончателна "зелена светлина" на гласуваното във френския парламент трябва да бъде дадено от Конституциония съд, преди законът да влезе в сила.

Ако това се случи посетителите на музеи, кина, клубове, фестивали и плувни басейни вече не може да ги посещават без ваксинационен пропуск или скорошен тест.

От началото на август пропускът ще е необходим и за посещение на ресторанти, както и за пътуването с влакове и самолети. Засега се предвижда мерките да действат до средата на месец ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG