Връзки за достъпност

Извънредни новини

Уди Харелсън на 60. Актьорът, който наново изгради фамилното си име


Оскари, 2018 г.
Оскари, 2018 г.

Дейв Браун, Мики Нокс, Талахаси, Чарли. Това, което свързва четирите имена, е актьорът, който ги играе на екрана.

Става дума за Уди Харелсън, който в петък навърши 60 години. Най-впечатляващото в тези роли обаче е, че всички те са на убийци - нещо, с което бащата на Харелсън си "изкарва хляба".

Актьорът е роден през 1961 г. в Тексас, а детството му съвсем не минава леко. Няколко години по-късно с майка си и двамата си братя се преместват в Охайо, след като родителите се развеждат.

Това, разбира се, не е обикновена раздяла. Бащата на Уди, Чарлс Харисън, всъщност е професионален наемен убиец, по-късно получил две доживотни присъди за убийството на съдия.

Дори преди да се разведе с бившата си съпруга, той рядко посещава семейството си - в периодите, в които не е в затвора.

Харелсън споделя пред Гардиън, че като малък мечтае да бъде полицай или таен агент. Светогледът му през юношеството до голяма степен е повлиян от семейната среда. Дълго време той е републиканец и религиозен младеж.

Харелсън завършва театрално изкуство в колеж в Индиана, а първата му знакова роля е в култовия сериал "Бар Наздраве".

"По време на "Бар Наздраве" напрежението от всички тези непознати, които непрестанно искаха да говорят с мен, ме накара да се отдръпна", казва Харелсън пред Гардиън.

"Имаше доста негативен ефект. Преминах през период на арогантност. Но за щастие жена ми и дъщерите ми някак си с любовта си ме превърнаха в по-добро човешко същество", казва още актьорът.

Светогледът и стилът му на живот също се променят в кино средите. Неговият колега в "Бар Наздраве" Тед Дансън го запознава с проблемите около климатичните промени. До ден днешен Харелсън е екоактивист и вегетарианец.

Той е женен за Лора Луи, с която имат три дъщери. За тях той казва, че са "най-доброто нещо, което му се случва".

Актьорът е носител на "Еми" за поддържаща роля в "Бар Наздраве" и е бил номиниран за "Оскар" и "Златен глобус".

Някои от популярните продукции с негово участие са филмите "Три билборда извън града", "Няма място за старите кучета", "Белите не могат да скачат", както и сериалите "Уил и Грейс" и "Истински детектив".

XS
SM
MD
LG