Връзки за достъпност

Извънредни новини

Любомира Колчева, която говори за проблемите на околната среда чрез изкуството


Любомира Колчева
Любомира Колчева

Седем циркови артисти и акробати и още четирима музиканти. А около тях - пристанище, кораби, камиони, складове, гъсти гори, бурен океан, а накрая – дори космически кораб. Всичко това видяха зрителите в събота и неделя на сцената пред стадион „Академик“ в София.

Цирк на тема промените в климата? Оказва се, че не просто е възможно, ами е добра идея.

Спектакълът разказа историите на няколко климатични мигранти – хора, принудени да напуснат домовете си заради измененията в климата, които в някои случаи превръщат родните им места в пустини, а в други ги потапят под вода.

Целта на цирковото представление е да насочи вниманието към проблемите, с които човечеството ще се сблъсква все по-често в бъдеще – наводнения, бури, пожари, топене на ледовете.

„Моите наблюдения са, че изкуството е един много човешки и лесноразбираем път за комуникиране на тези неща. Изкуството има тази сила да оставя отпечатък на едно емоционално, вътрешно ниво. То може по един много по-човешки начин да ни накара да се замислим“, коментира директорката на фондация „ЕкоОбщност“ Любомира Колчева.

„ЕкоОбщност“ заедно с фондация „Мини Арт фест“ организираха тазгодишното издание на фестивала Мини Арт Фест. Той се проведе под мотото „Климат на промяната“. Именно в рамките на фестивала гостува и италианската циркова трупа MagdaClan, която представи своя спектакъл за измененията в климата.

Циркова трупа MagdaClan по време на "Мини Арт Фест"
Циркова трупа MagdaClan по време на "Мини Арт Фест"

Гостуването в България беше първата спирка от европейското турне на трупата, което ще обхване 9 страни и ще завърши през ноември в Белгия. Турнето е част от европейския проект „Спри промяната на климата, постави начало на климат на промяна“, който има за цел да развие у младите европейци разбиране относно предизвикваната от климатичните промени миграция.

Климатичните бежанци са всъщност „човешкото лице на климатичните промени“. Именно заради това цирковият спектакъл разказва конкретните истории на хора, засегнати от промените, с помощта на музиката, танца и акробатиката.

„Представлението докосва, хвърля някакви семенца, които човек после носи в себе си“, споделя Любомира Колчева.

„Разговарях с някои от зрителите и стана дума, че в представлението има 4-5 герои от различни държави, които са принудени да напуснат родните си места. Някои [от зрителите] ги беше докоснала песента на гръцки, някои ги беше докоснал акробатичният танц на една дама от арабските страни – съдейки по костюма, който тя имаше на сцената. Така че нещо докосва и то има своето място за развитие в последствие. Така че изкуството е много силен инструмент.“

Циркова трупа MаgdaClan
Циркова трупа MаgdaClan

В последния ден на фестивала Колчева получи наградата „Зелена мравка“ – признание за приноса ѝ към темата за природата и мястото на хората в нея. Нейната организация „ЕкоОбщност“ от дълги години работи по въпроси, свързани с устойчивото развитие и околната среда. Екипът ѝ организира обучения, посветени на зелената система в населените места, акции по залесяване и други доброволчески инициативи.

„Имаме и някои активности в отношение на това доколко определени институции, да кажем общините, във взаимодействието си с гражданите са отворени към тях. Тоест гражданското участие също ни е тема. Всичко това е свързано с устойчивост и начина ни на живот. Опитваме се да работим за това повече хора да се замислят и да променят нагласите си с повече грижа за това, което се случва около нас.“

За Любомира е трудно да каже с кой от всичките си проекти през годините се гордее най-много. Едно от нещата, които споменава е инициативата за биоградинки в детските градини.

„Друго много радващо нещо за мен са така наречените „Дебати за климата“ - обучения, които провеждаме с ученици от български училища."

В тези дебати участват 18 отбора от 19 училища и клубове в страната, а целта е младежите да изградят своите умения да разсъждават, да защитават тезите си, да събират доказателства и аргументи.

„Някои от тези умения за съжаление не се развиват в училище. Затова е много радващо, когато видиш как от неспособността ученикът да каже дори едно изречение и да защити дадена теза, например трябва ли да има въглищна индустрия или не, той се развива – това наистина е много, много мотивиращо и удовлетворяващо.“

В бъдеще на Любомира Колчева и нейния екип от „ЕкоОбщност“ им предстоят още много предизвикателства и проекти. Ученическите „Дебати за климат“ ще продължат и през следващата година, а през ноември българският отбор победител ще участва на международен финал в Брюксел.

Предстоят им и различни инициативи, свързани с петиции по отношение на климата. „Идеята е да отправим апел към Европейската комисия за малко по-конкретни и решителни мерки, свързани с климатичните действия“, споделя Любомира.

XS
SM
MD
LG