Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП и "Има такъв народ" са се договорили по 15 конкретни теми


БСП и "Има такъв народ" са постигнали съгласие по 15 конкретни теми. Социалистите ще вземат окончателно решение дали ще подкрепят правителство на партията на Слави Трифонов, след като видят състава на предложението за Министерския съвет. Това стана ясно в сряда от пресконференция на председателката на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание.

"Имаме разговори с колегите, че след като приключим кръга от преговори за политики и приоритети, тогава ще бъде представен и персоналният състав на Министерския съвет. Ние ще се произнесем окончателно едва след като го видим", каза тя. По думите ѝ преговорите "по политики" трябва да приключат до понеделник следващата седмица.

До момента между БСП и ИТН са проведени срещи по темите здравеопазване, образование и социална политика. Обсъждат се още темите икономика, борба с корупцията, съдебна реформа и външна политика, в частност позицията за Република Северна Македония.

Корнелия Нинова посочи, че БСП има сближаване с ИТН по шест приоритета в здравеопазването и пет в образованието. Сред тях са болниците да не са търговски дружества, да има защитени болници и електронно здравно досие за всеки българин.

Сред темите, по които двете партии имат единодушие в образованието, лидерът на БСП посочи да се преосмисли принципът "парите следват ученика", да се направи преглед на съдържанието на учебниците с акцент патриотично възпитание, както и увеличението на учителските заплати да продължи.

Нинова посочи също, че въпросът с преизчисляването на пенсиите най-накрая е станал актуален за всички политически формации. "Имаме сближаване по необходимостта от преизчисляване на пенсиите, но ние виждаме това да стане от 1 октомври т.г., а от ИТН го предвиждат от 1 януари 2022 г.", посочи тя.

Нинова съобщи още, че БСП са отправили покани за разговори и с "Демократична България" и с "Изправи се.бг! Ние идваме!" за подкрепа на правителство с мандата на "Има такъв народ". "Искаме всичко да е на масата, да е прозрачно и да не остава никакво съмнение за някакви скрити договорки или задкулисни разговори", каза лидерът на БСП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG