Връзки за достъпност

Извънредни новини

Електроцентрали на Ковачки са спестили 30 млн. евро от недекларирани въглеродни емисии


Христо Ковачки

Две електроцентрали, свързани с бизнесмена Христо Ковачки са подали занижени отчети за въглеродните си емисии през последните три години, като по този начин са си спестили най-малко 26,630 милиона евро. Това се твърди в разследване на OCCPR, публикувано от „Биволъ“. Става въпрос за ТЕЦ „Бобов дол“ и „Брикел“.

Данните са били заверени от компания, основана от 27-годишен собственик без предшестващ опит във верификацията на емисии. Въпреки това в рамките на няколко месеца тя се е сдобила с 12 клиенти, всички свързани с бизнесмена Ковачки.

В разследването се цитира доклад на Грийнпийс, според който ТЕЦ „Бобов дол“ често е превишавал максимално допустимите нива на емисии от серен диоксид и други замърсители, което е нанесло сериозна вреда на качеството на въздуха и водата в района.

Изпълнителният директор на „Брикел“ Янилин Павлов казва, че електроцентралата е докладвала по-ниски емисии, защото е започнала да използва по-обогатени въглища. Директорът на „Бобов дол“ Любомир Спасов е отрекъл централата да е подавала неверни данни за емисиите си.

Говорители на Ковачки са отказали коментар по темата.

България е включена в Схемата за търговия с емисии (СТЕ) – механизъм, създаден да намали емисиите СО2, който днес е крайъгълен камък в климатичните политики на Европейския съюз. В рамките на СТЕ всички големи замърсители са длъжни да представят годишни доклади за количеството изхвърлен в атмосферата въглероден диоксид.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG