Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Нещо, което ще се запомни“. Йосиф Миладинов на олимпийски финал


Йосиф Миладинов, Олимпийски игри, юли 2021 г.
Йосиф Миладинов, Олимпийски игри, юли 2021 г.

Той е млад, самоуверен и уравновесен. Едва навършил пълнолетие, вече може да се похвали с един от най-големите успехи за България в плуването от десетилетия насам.

Йосиф Миладинов прикова погледа на българските зрители към олимпийския басейн, като се класира в петък на 100 м бътерфлай на летните Олимпийски игри в Токио.

„Аз се надявам на готино плуване, да се изкефя. Надявам се да зарадвам България“, казва той пред БНТ.

Миладинов е роден в Пловдив, едно от любимите му места. Той споделя пред ТВ+, че започва да плува като дете благодарение на дядо си Йосиф. Известно време тренира и футбол, но се отказва заради травми.

По-късно се премества в Германия, след това в Швейцария, но накрая се връща в България и решава да продължи подготовката си в страната.

“Ще се радвам, ако успея да направя нещо за България. Нещо, което ще се запомни. Но ако не стане в Токио, имам още много олимпийски игри пред себе си”, казва Миладинов пред 24 часа.

Олимпийският финал не е първият сериозен успех за Миладинов тази година. По-рано през юли той спечели два златни медала на Европейското първенство за юноши в Рим – на 50 и 100 метра бътерфлай, а през май стана и вицешампион на 100 метра бътерфлай на Европейското първенство за мъже в Будапеща.

Участието на Миладинов на олимпийски финал по плуване е първото за България от 1988 г. насам. Тогава Таня Богомилова взе златото на 100 метра бруст на игрите в Сеул, а Антоанета Френкева стана втора в същата категория и трета на 200 метра бруст.

Мъжкият финал на 100 метра бътерфлай е в събота, 31 юли, от 4:30 ч. българско време.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG