Връзки за достъпност

Извънредни новини

Асен Василев обвини комисията по хазарта за несъбрани 700 млн. лева


Финансовият министър Асен Василев в Народното събрание. На преден план е вътрешният министър Бойко Рашков
Финансовият министър Асен Василев в Народното събрание. На преден план е вътрешният министър Бойко Рашков

Общата несъбрана сума от хазарт е близо 700 млн. лв., от които около 136 млн. лв. са лихви. Това каза служебният министър на финансите Асен Василев по време на парламентарния контрол.

Според доклад на Агенция "Държавна финансова инспекция" (АДФИ) държавата, в лицето на Държавната комисия по хазарта (ДКХ), не е търсила парите си, каза Василев.

Освен това за проверявания период е налице заплащане на по-малък от дължимия размер на таксата от организаторите на хазартни игри, вследствие на решенията на Държавната комисия по хазарта, с които са утвърдени правилата им. "Т.е. не само, че не са си търсили парите, но има активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани", обясни финансовият министър.

Проверката на АДФИ обхваща периода 01.01.2014 – 31.12.2019 г. От нея става ясно, че хазартните оператори са заплащали по-малка от дължимия размер таксата според Закона за хазарта и това е вследствие на решенията на ДХК, с които са утвърдени правилата им.

Единствено държавното тото е плащало 15% такса върху залозите от игрите, които организира. Частните хазартни фирми са избирали алтернативно облагане, което им е спестило установените близо 557 млн. лв.

Това стана причина за отнемането на лицензите на „Ню Геймс“ АД, „Национална лотария“ АД, „Еврофутбол“ ООД и „Евробет“ ООД, които са свързани с бизнесмена Васил Божков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG