Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните превземат три ключови града. Военните действия в Афганистан продължават


Военни в Афганистан
Военни в Афганистан

Битката между правителството и талибаните продължава като е концентрирана около три града в южен и западен Афганистан. Бойците са взели контрол над части на Херат, Лашкар Гах и Кандахар.

През последните седмици талибаните успяха да превземат ключови пътни връзки, гранични пунктове и цели области. В момента те контролират повече от половината от територията на Афганистан.

Талибаните увеличиха нападенията, след като американските войски започнаха окончателното си оттегляне от страната. До септември почти всички международни отряди ще са се изнесли. Броят на жертвите расте, а преди дни ООН предупреди за предстояща хуманитарна криза.

Развитието в трите града може да се окаже решаващо за това колко време правителството ще може да удържа на атаките на талибаните.

В Кандахар боевете са най-интензивни, защото според експерти ислямистите искат да направят града своя временна столица.

Въпреки оттеглянето си САЩ продължават да нанасят въздушни удари върху цели на талибаните, но американската армия няма планове да продължи с тях още дълго.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG