Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Опитват се да ме изведат насила". Олимпийка на Беларус получи хуманитарна виза от Полша


Кристина Циманоуска влезе с багажа си в посолството на Полша в Токио в понеделник
Кристина Циманоуска влезе с багажа си в посолството на Полша в Токио в понеделник

Беларуската олимпийска спринтьорка Кристина Циманоуска е получила хуманитарна виза от Полша. В понеделник Циманоуска влезе в посолството на Полша. Тя прекара нощта на международното летище в Токио в опит да избегне опитите на беларуските власти да прекъснат участието ѝ на олимпиадата.

Представители на полските власти казаха, че държавата ще "осигури цялата необходима подкрепа", за да предотврати принудителното завръщане на спортистката от Токио в Минск.

"Мога да потвърдя, че сме издали хуманитарна виза. Мога да потвърдя, че ще предоставим цялата необходима подкрепа в Полша, ако тя желае да я използва", каза заместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски.

Очаква се 24-годишната Циманоуска да поиска политическо убежище в Полша на фона на опасенията, че може да бъде арестувана в родината си.

„Бях подложена на натиск и те се опитват насила да ме изведат от страната [Япония] без моето съгласие“, каза Циманоуска. "Страхувам се, че в Беларус вероятно ще ме вкарат в затвора”, допълни тя.

Спринтьорката е отказала да напусне Токио, след като е била откарана на летището против волята ѝ. Циманоуска беше отзована от делегацията на своята страна след отправени критики към треньорския щаб на беларуския отбор.

По-рано в понеделник стана ясно, че Чехия и Франция също са предложили помощ на Циманоуска, включително и убежище.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG