Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стойка Кръстева. Първият олимпийски медал в женския бокс


Стойка Кръстева спечели първия олимпийски медал за България в женския бокс
Стойка Кръстева спечели първия олимпийски медал за България в женския бокс

Тя е добре позната в българския спорт, доскоро предимно като Стойка Петрова. Но новата фамилия като че ли също ѝ носи късмет.

В неделя Стойка Кръстева се класира на полуфинал на Олимпийските игри по бокс в Токио.

Българката е родена в Добрич през 1985 г. Тя участва и на Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г., но отпада на четвъртфинала.

„Този медал е много жадуван. Защото това е и първият олимпийски медал в женския бокс“, казва Кръстева пред 24 часа.

Кръстева е двукратна носителка на сребърен медал от световно първенство и два пъти на златен от европейско.

Една от най-интензивните години не само в кариерата ѝ но и в личния ѝ живот, е 2018 г. Тогава тя става европейска шампионка в София. Докато е на стълбичката, годеникът ѝ Борил Кръстев ѝ предлага брак.

По-късно, през ноември тя става световен вицешампион в Индия, а малко след това слага край на кариерата си.

''Спомням си този момент. Имаше и други, в които съпругът ми, личният ми треньор и президентът на федерацията се опитваха да ме върнат да играя. Имах нужда от почивка. Натрупаният опит беше в доста дълъг период. Това изтощава. Нормално за всеки един човек. Може би е трябвало да си почина. Завърнах се, станах още по-силна и ето ме на олимпиадата'', казва тя пред България Днес.

Кръстева е боксьор с 21-годишен опит и ''богат арсенал от умения и техники'', по думите на личния ѝ треньор Борислав Георгиев.

''Изключително съм доволен и щастлив, че мога да работя с такъв спортист като нея”, казва още той пред БНТ.

Полуфиналът ще се състои в сряда в 8:15 часа българско време. Тогава Кръстева ще се изправи срещу японката Цукими Намики.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG