Връзки за достъпност

Извънредни новини

Семейство напусна Русия заради смъртни заплахи след като се разкриват като ЛГБТ


Юма (вляво), Алина (втората отдясно) с нейната приятелка Ксюша, и Мила (последната вдясно)
Юма (вляво), Алина (втората отдясно) с нейната приятелка Ксюша, и Мила (последната вдясно)

Руско семейство се премести да живее в Испания заради натиск след като са участвали в реклама на верига за хранителни стоки.

В рекламата членовете на семейството са представени като Юма, нейните пораснали дъщери Мила и Алина, както и приятелката на Алина Ксюша.

Майката Юма казва, че четирите са започнали да получават смъртни заплахи по телефона и в социалните мрежи, след като рекламата е била публикувана.

На 4 юли веригата "ВкусВил" премахна рекламата от своя сайт и от профила си в Инстаграм и се извини за "грешката, която демонстрира липсата на професионализъм на някои служители".

Юма, която отказа на съобщи фамилното си име, каза пред Радио Свободна Европа във вторник, че семейството в момента е в Барселона, където се чувстват на сигурно място.

"Тук няма нужда да крием щастието си като семейство. Все още не сме решили окончателно дали ще останем в Испания и за колко време. Но не планираме да се върнем в Русия в близко бъдеще", каза тя.

"ВкусВил" публикува няколко реклами в поредицата "Рецепти за семейно щастие. В един от клиповете участват Юма и нейното семейство. Тя е описана като психолог и ЛГБТ активист с две дъщери, а едната от тях планира да се ожени за приятелката си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG