Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спортният министър търси къде са отишли 25 млн. лева за ремонт на физкултурни салони


Андрей Кузманов на Олимпиадата в Токио
Андрей Кузманов на Олимпиадата в Токио

Спортният министър започва проверка къде са отишли 25 млн. лева за ремонт на физкултурни салони. Андрей Кузманов съобщи, че тези пари са били изплатени авансово в самия край на 2020 г. и според него работата все още не е започнала.

В началото на юли Министерството на младежта и спорта съобщи за 14 договора за ремонти, по които фирмите са получили 100% от сумите авансово. Половината от тях са регистрирани на един и същи адрес, каза тогава Кузманов. Тогава беше съобщена сумата от 11,5 млн. лева.

Месец по-късно министърът каза, че става дума за 25 млн. лева, което е почти половината от годишния бюджет на министерството.

"Извинението на този, който е дал парите, е - да не ги върнем на държавата", каза Кузманов пред репортери в Министерския съвет, цитиран от БТА.

"Значи да ги дадем парите на тези дружества, които са създадени в последния момент [...] Не е мислено за спорта, мислено е за други работи".

Договорите са предадени на и на Националната агенция за приходите.

В края на юни Кузманов съобщи, че фирма на Васил Божков или консорциуми, в които тя е участвала, са печелили в продължение на 10 години всички поръчки за нов софтуер за Българския спортен тотализатор.

Тогава бившият спортен министър Красен Кралев от ГЕРБ реагира гневно, като каза, че цялата процедура е законна. От ГЕРБ твърдят, че служебното правителство иска да спре развитието на спортните салони в училищата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG