Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 180 пожара са възникнали през последното денонощие в България


Гасене на пожара край Старосел.
Гасене на пожара край Старосел.

Заради високите температури броят на пожарите в цялата страна се увеличава, като през изминалото денонощие са локализирани общо 187, съобщава БТА. Стотици пожарникари, както и сухопътни войски, участват в акциите по погасяване на пожарите.

Преди ден край село Петрово в Благоевградска област загинаха двама служители на горското стопанство по време на акция по потушаването. Още един тежко пострадал е откаран за лечение в "Пирогов".

В четвъртък пожарът вече е обхваща около 350 декара площ по данни на властите. В гасенето участват 80 служители на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), 30 военнослужещи и 20 пожарникари.

Според директора на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов причината за бързото разрастване на огъня са високите температури и вятърът.

От Районна прокуратура – Благоевград съобщиха, че се води разследване за причиняване на смърт вследствие на предизвикан пожар в горския фонд.

При друг пожар е изгоряло почти половината землище на село Старосел, област Пловдив. Там е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът на община Хисаря Пенка Ганева.

Изгорели са шест къщи, няма пострадали хора, а обитателите на изгорелите къщи са евакуирани и настанени при техни близки.
За землището на Старосел щетите са огромни по думи на кметицата. Изгорели са декари борова гора, както ракетната площадка, част от ферма, където е била складирана слама.

Край село Свирачи, област Хасково около 500 дка широколистна гора и сухи треви са изпепелени. Пожарът в момента е овладян и се извършва обход по периметъра.

Освен пожарникари при погасяването на огъня в трите области Благоевград, Пловдив и Хасково в четвъртък са се включили и сухопътни войски. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

При гасенето на пожара край Старосел е използван и вертолет "Кугар" от 24-а авиационна база Крумово.

За останалите пожари са мобилизирани около 1500 пожарникари, съобщиха от пресцентъра на МВР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG