Връзки за достъпност

Извънредни новини

Поради "големи ограничения". Без наблюдатели от ОССЕ на изборите в Русия


Матео Мекачи от ОССЕ по време на пресконференция
Матео Мекачи от ОССЕ по време на пресконференция

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) няма да изпрати наблюдатели за предстоящите избори в Русия за първи път от близо три десетилетия. Причината са „големите ограничения“, наложени от руските власти, съобщават от организацията.

Още на 4 август ОССЕ каза, че руските власти са ограничили броя на наблюдателите на изборите, които междуправителственият орган може да изпрати. Официалната причина е пандемията с коронавирус, но от ОССЕ са скептични относно реалните мотиви на Кремъл.

„Много съжаляваме, че нашето наблюдение на предстоящите избори в Русия няма да бъде възможно“, каза Матео Мекачи, директор на Службата на ОССЕ за демократични институции и права на човека (ODHIR).

„Настояването на руските власти да ограничат броя на наблюдателите, които можем да изпратим без ясни ограничения, свързани с пандемията, за съжаление направи днешната стъпка неизбежна“, добави той.

ОССЕ е един от водещите световни органи за наблюдение на избори, изпращащ експерти от 57-те си държави-членки, за да определят дали дадени избори са свободни и честни.

На 19 септември руснаците ще гласуват за членове на долната камара на парламента, известна като Държавната дума, както и за 39 регионални парламента и девет областни управители. В навечерието на изборите Кремъл увеличава натискът върху опозиционните политически фигури и независимите медии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG