Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коя е кандидатката за екоминистър Силвия Бакърджиева и каква е връзката между нея и ефективно осъден


Силвия Бакърджиева
Силвия Бакърджиева

Когато във вторник кандидатът за премиер на “Има такъв народ” (ИТН) Пламен Николов изчете в кулоарите на парламента имената и ресорите на номинираните за министри, твърде малко от тях бяха познати на широката публика.

Такъв беше случаят и с предложената за министър на околната среда Силвия Бакърджиева. Информацията за нея беше оскъдна, а факти около биографията ѝ можеха да се намерят предимно от визитката ѝ, изпратена от ИТН до БТА.

Според тази информация Бакърджиева е с 12 години стаж в държавната администрация и е работила в институции на Европейския съюз (ЕС). Започва кариерата си като юрист в Министерството на земеделието и храните, където е участвала в подготовката на нормативни актове.

От 2011 до 2014 г. работи в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) като се занимава с юридическа и експертна дейност в областта на правото на ЕС. По-късно е експертен представител на МОСВ в Постоянното представителство на България в ЕС. През 2018 г. е председател на работна група Околна среда към Съвета на ЕС.

От профила ѝ в бизнес социалната мрежа LinkedIn става ясно, че от лятото на миналата година Бакърджиева е зам.-директор и юридически съветник на “Органик Серт”.

Именно семейната фирма “Органик Серт” става причина за поредица разкрития, които водят към съпруга на Бакърджиева – Живомир. Към момента Живомир Бакърджиев излежава присъда за грабеж. Присъдата е потвърдена от Върховния касационен съд (ВКС).

Семейният бизнес с Живомир Бакърджиев

От сайта на фирмата “Органик Серт” ООД може да се свали бланка с декларация за съгласие за обработка на лични данни, в която посоченият телефонен номер за контакт съвпада с телефонен номер за контакт, обявени в Търговския регистър в партидата на друго юридическо лице - “Де Юре Авис” ЕООД, сочи проучване на програмиста Васил Величков, публикувано в блога му.

Справка на “Свободна Европа” в онлайн регистрите показва, че до края на миналия месец “Де Юре Авис” е била 100% собственост на номинираната за екоминистър Силвия Здравкова Бакърджиева.

Тази връзка потвърждава записа от биографията ѝ в LinkedIn.

Потвърждава и друго: информацията, публикувана от “24 часа”, че 41-годишната Бакърджиева помага на съпруга си, който има фирма за еко земеделие.

От фирмите и имената в регистрите пък се стига до името на съпруга на Бакърджиева – Живомир. Проследяване на записите показва, че и той и съпругата му прехвърлят в рамките на няколко месеца собствеността си от “Органик Серт” и “Де Юре Авис” на различни лица, като в крайна сметка вече собственици са Надка Здравкова и Здравко Здравков.

Търсенето в Google и една присъда

Семейният бизнес води до още едно обстоятелство, което може да се открие с просто търсене в Google, разкрива блогът на Васил Величков.

Чрез интернет търсачката при изписване на “Живомир Тодоров Бакърджиев” (с кавички) се стига до “Списък на делата в Специализирания наказателен съд, свързани с организирана престъпност (мерки 41 и 42 от Плана за действие за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия)”. Списъкът е публикуван на сайта на Върховния касационен съд и съдържа подсъдими лица по различни знакови дела.

В този списък фигурира и подсъдимо лице на име Живомир Тодоров Бакърджиев. Според публикация в “24 часа” през април миналата година Живомир Тодоров Бакърджиев е осъден ефективно на последна инстанция на 4 години затвор.

Присъдата е свързана с дейността на престъпна група “Гастрольорите”, в която влизат Бакърджиев и още четирима подсъдими. Осъдени са за среднощен опит за кражба от къщата на бизнесмена Васил Джуров в Свети Влас.

Според медийни публикации през 2012 г. полицията е успяла бързо да хване тогавашните обвиняеми, тъй като те са били проследявани. Проследяването се е наложило заради съмнения за грабеж на трезор в София, който впоследствие не е доказан.

През април миналата година делото окончателно завършва с осъдителни присъди за всички от групата. Живомир Бакърджиев трябва да излежи 4 години ефективно.

Превръщане на невинни граждани във виновни”

Потърсена за коментар от Свободна Европа съпругата на Живомир Баркърджиев и кандидат на ИТН за министър на околната среда Силвия Бакърджиева уточни, че не би искала да коментира “никакви въпроси от лично естество”.

Бакърджиева добави че ще си позволи да каже, че “предвид правосъдната система в България, правоприлагането и това, което се случваше последните 10 години, т.е. цялата порочност, съвсем спокойно може да доведе до превръщане на невинни граждани във виновни”.

Номинираната за екоминистър подчерта, че иска да обърне внимание “в кой съд е разглеждано делото на първа инстанция”. Първа инстанция по делото на т.нар. “Гастрольори” е Специализираният наказателен съд.

“Това би трябвало да ви даде много обяснения”, каза Бакърджиева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Големият губещ. Какво се случи с ПП-ДБ на изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
XS
SM
MD
LG