Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тайбе Юсеин. „Скритата сила“ на българската борба с олимпийски бронз


Тайбе Юсеин, Олимпийски игри, Токио, 4 август 2021 г.

Село Мъдрево, област Разград, е известно не само със своята спортна школа "Скрита сила“, но и с десетилетни традиции в борбата. През 1991 г. там се ражда и една нова легенда на този спорт.

Става дума за Тайбе Юсеин, която в сряда спечели бронзов медал в категория до 62 кг. на Олимпийските игри в Токио.

''Защо да не избера борбата? В нашето село е пълно с борци. Всички са се борили. В залата ме заведе татко, той познаваше треньора'', казва спортистката пред 24 часа.

Това се случва, когато Юсеин е едва 10-годишна, като допреди това тя е тренирала бадминтон.

Първият ѝ треньор по борба, Мустафа Кесман, споделя пред БНТ, че по това време са набирали само момчета. Според него обаче Юсеин е имала всички необходими качества, за да стане добра боркиня.

Затова след като започва тренировки, тя първоначално се състезава в борбите с момчета.

След като тренира в родното си село няколко години, в 6-и клас тя се записва в Спортното училище в Русе, където завършва средно образование.

Постепенно започва да си пробива път не само в България, но и в чужбина. Днес Юсеин може да се похвали с десетки отличия от международни състезания.

Една от най-впечатляващите години в спортната ѝ кариера е 2018, когато става европейска и световна шампионка.

По този повод по-късно е отличена с наградата Спортист на годината на България.

Семейството на Юсеин я подкрепя от самото начало. Тя има по-голям брат, който също се е занимавал със спорт, макар и аматьорски. Юсеин споделя пред 24 часа, че той я мотивира да се върне от Токио с медал.

„Този олимпийски медал е за брат ми, който наскоро имаше рожден ден. Пожела си медал, така че нямаше как да се върна с празни ръце“, казва тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG