Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция смекчава изискванията за здравния пропуск


Френският министър на здравеопазването Оливие Веран обяви смекчаване на приложенията на здравния пропуск, след като близо четвърт милион французи протестираха в различни градове срещу тази мярка.

Здравният пропуск, който от понеделник се въвежда на много места във Франция, удостоверява завършена схема за ваксинация или негативен тест за COVID-19, а също и възстановяване след заболяването.

Според Веран валидността на негативния тест на неваксинираните вече ще бъде 72 часа. Ще могат да се извършват самостоятелни изследвания, както и антигенни и PCR тестове. Пропускът ще се изисква при посещение в болниците.

Повечето демонстрации, проведени в над 100 града във Франция в събота, протекоха мирно. При отделни сблъсъци с полицията са били задържани 35 протестиращи.

По-малки по мащаб протести срещу задължителния здравен пропуск се състояха и в Италия, в градовете Рим, Милано и Неапол.

Зеленият паспорт е задължителен за посещаване на кина, музеи и закрити спортни зали, както и за хранене в затворени помещения на ресторанти.

През последното денонощие в Италия бяха регистрирани близо 7000 нови случая на коронавирусна инфекция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG