Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП обвърза подкрепата за кабинет на ИТН с позициите на "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме"


В БСП обвързват подкрепата на партията си за кабинета на “Има такъв народ” с позициите на “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!”. Това стана ясно в неделя от интервю пред БНР на депутата от левицата Стоян Мирчев.

Още не е взето окончателно решение дали БСП да подкрепи предлаганото правителство от ИТН. Това ще се случи в следващите един-два дни и ще зависи и от позициите на "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ), каза Стоян Мирчев.

Според него от значение ще бъде ще има ли разговори между ИТН и останалите две партии - ДБ и ИБГНИ. "Иначе няма как да бъде избрано правителство, чисто математически", отбеляза той.

Въпреки припокриването на редица приоритети между БСП и ИТН, трябва да се види, че има достатъчно хора в парламента, които искат тази промяна, допълни още народният представител.

Стоян Мирчев каза още, че от ДБ и ИБГНИ са заявявали, че за тях са важни политиките, а не личностите. "Политиките бяха поставени на масата, бяха намерени допирни точки между всички нас, които сме партии на протеста. И сега изведнъж вече говорим за личности, с които те са несъгласни. Тоест те създават едно впечатление, че за тях не са толкова важни политиките, колкото да имат съответните министерски места", каза той по повод ДБ и ИБГНИ.

През изминалите две седмици от ДБ и ИБГНИ твърдят, че те не искат собствени номинации в правителството, но също така двете коалиции казват, че освен политическите приоритети са важни и личностите, които ще ги изпълняват.

В петък пред БНТ заместник-председателят на парламента Татяна Дончева (ИБГНИ) каза, че нейната група и тази на “Демократична България” ще гласуват единно при вота за правителството.

Ден по-късно стана ясно, че “Зелено движение” е първата партия от състава на “Демократична България”, която е решила да не подкрепя предложения от “Има такъв народ” кабинет.

В неделя пред БНР депутатът от БСП Стоян Мирчев потвърди вече декларираното намерение от страна на неговата партия, че ако кабинетът на “Има такъв народ” бъде отхвърлен, левицата има готовност да предложи служебния кабинет за редовен. "Ако третият мандат дойде при нас, ще се говори със служебното правителство да остане то редовно", потвърди социалистът.

В отговор на въпрос за изкуствено сваляне на кворума и дали правителството на ИТН може да мине само с подкрепата на гласовете от БСП той обобщи, че "хипотези има всякакви".

БСП и “Има такъв народ” заедно имат 101 гласа в народното събрание. Само с тяхната подкрепа евентуален кабинет може да бъде приет ако в пленарна зала има 200 души, т.е. ако 40 народни представители от другите партии не влязат в зала.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG