Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина руският дисидент и правозащитник Сергей Ковальов


Сергей Ковальов
Сергей Ковальов

На 91-годишна възраст почина Сергей Ковальов, един от най-видните съветски и руски правозащитници. Това съобщи неговият син Иван Ковальов в социалните мрежи. Сергей Ковальов е починал в понеделник сутрин в съня си.

Ковальов беше един от водещите дейци на продемократичното движение в Съветския съюз през 50-те и 60-те години, наред с Андрей Сахаров и съпругата му Елена Бонер, Людмила Алексеева, Юри Орлов, Анатоли Марченко.

През 70-те и 80-те Ковальов лежи 7 години в лагер за "антисъветска агитация и пропаганда". Активизмът му продължава и през годините на Перестройката. Той е един от основателите на организация "Мемориал" и неин съпредседател след 1990.

Ковальов e първият председател на комисията по правата на човека към президента Борис Елцин. Той е и един от основните автори на Глава втора от руската конституция, която определя правата и свободите на гражданите.

Критикува войната в Чечня и растящия авторитаризъм на президента Владимир Путин, противопоставя се на руската военна намеса в Грузия през 2008 и анексията на Крим през 2014.

"Не може да жертваме принципи в името на прагматични цели", казва Ковальов в свое интервю за руската служба на Свободна Европа през 2011. И допълва: "Това накрая би ни струвало скъпо.“

Ковальов е лауреат на множество международни награди. През 2009 заедно с Людмила Алексеева и Олег Орлов получава Наградата за свобода на мисълта "Сахаров" на Европейския парламент заради дейността на организация "Мемориал".

"Аз съм анти-патриот“, отбелязва Ковальов в свое интервю през 2005, в което подчертава универсалната същност на понятията справедливост, достойнство и човешки права. "Наистина не харесвам това, което хората наричат "патриотизъм" и смятам, че е една социално вредна идея.“

В друго свое интервю за радио Ехото на Москва през 2008 г. Ковальов казва: "Аз съм политически идеалист. Вярвам, че рано или късно лъжите биват наказвани.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG