Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По-хубаво от хиляди партита и дискотеки". Изабела Янкова и адреналинът от спускането


Изабела Янкова
Изабела Янкова

2021 се оказа щастлива година за българските спортистки. Не само в Токио.

Докато спортните фенове в България това лято са съсредоточени върху Олимпийските игри, едно момиче от Тетевен трупа медали в европейските планини.

Това е Изабела Янкова, която финишира първа на Европейското първенство в Марибор, Словения, в дисциплината спускане в планинското колоездене. Тя завърши с време 3:38:19, точно шест секунди пред вицешампионката от Австрия.

Пред бТВ Янкова споделя, че получава основна подкрепа от баща си, който ѝ осигурява условия да тренира всеки уикенд. Нейната майка е далеч по-притесненa, тъй като спортът крие много рискове.

Тренировките костват и голяма част от свободното ѝ време, макар че тя като че ли няма против.

"Самото чувство, този адреналин, който изпитваш още първия път, това е по-хубаво от хиляди партита и хиляди дискотеки и го предпочитам сто пъти. И всеки път, когато отивам на състезание, а мой приятел е на купон, аз никога не съжалявам", казва тя в предаването "Преди обед".

Янкова е едва на 17 години. Тя кара колело от малка, но със спускане се занимава сериозно едва от няколко години. През 2018 и 2019 г. става световна шампионка при децата.

Преди последния сезон разтяга връзки на коляното. Въпреки че има опасност от операция, тя се възстановява самостоятелно с помощта на терапевта си Боби Крумов.

Така от началото на 2021 г. Янкова печели бронз и сребро на първите два кръга от Световната купа по спускане. Следващият кръг ще се състои на 14 и 15 август в Словения. Предпоследният е в Италия, а финалът - през есента в САЩ.

XS
SM
MD
LG