Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ахмед Доган от храстите". Парламентът създаде комисия за "Буджака"


Ръководствата на ДПС и "Има такъв народ" на среща в началото на 46-то Народно събрание
Ръководствата на ДПС и "Има такъв народ" на среща в началото на 46-то Народно събрание

Единодушно с 202 гласа "за" парламентът създаде временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия на компетентните органи в полуостров "Буджака" край Созопол.

Предвижда се работата на комисията да продължи три месеца. Това ще се случи, ако 46-ото Народно събрание съществува и успее да състави правителство. Комисията е съставена на паритетен принцип от по двама народни представители от всяка парламентарна група. За неин председател беше избран бившият екоминистър в кабинета “Станишев” и настоящ депутат от ДПС Джевдет Чакъров.

Макар че всички депутати подкрепиха създаването на комисията, внасянето на предложението за нея даде основание за спор в дебатите, които продължиха близо два часа.

Темата за "Буджака" беше предложена от ДПС като реакция срещу създаването на комисия за Росенец по предложение на "Демократична България". Анкетната комисия за Росенец проверява фактите и обстоятелствата около имота, свързан с почетния председател на движението Ахмед Доган.

В края на месец юли, когато комисията беше гласувана от парламента, от ДПС поискаха същата комисия да се занимава и с имотите на Буджака. В местността край Созопол се намира вилата на бизнесмена и издател на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев.

Предложението на ДПС беше отхвърлено от депутатите с аргумента, че ще се "разводни комисията". Политическите сили тогава казаха, че ще гласуват "за", ако ДПС направи предложение за отделна комисия.

Впоследствие движението проведе консултации с отделните парламентарни групи, но никоя от тях не се подписа под искането. Според правилника на парламента предложение за комисия могат да направят най-малко 48 народни представители, с които ДПС не разполага.

Дни по-късно ГЕРБ, чиято парламентарна група е достатъчно голяма, внесе сама искането за сформиране на комисия "Буджака". Гласуването ѝ в пленарна зала беше вписано в дневния ред на депутатите за миналата седмица.

Миналата сряда обаче се оказа, че от ГЕРБ са изтеглили предложението си от деловодството на парламента, а ДПС и ИТН са внесли свое собствено. Действията и на ГЕРБ, и на ДПС и ИТН не са съобщавани пред медиите.

Дебатите

Дебатите около създаването на комисията продължиха близо два часа и преминаха през почти всички актуални теми от политическия живот. Депутатът от “Демократична България” Антоанета Цонева каза на колегите си от “Има такъв народ”, че “зад дивана на вашия лидер наднича Ахмед Доган от храстите”.

"На всички е ясно, че се опитвате да ни прикрепите към ДПС. Загубихте достоен партньор в наше лице и ще останете изолирани", каза Радостин Василев от ИТН.

На тази реплика Христо Иванов от “Демократична България” отговори, че всъщност ИТН са загубили ДБ за партньор. “С голямо усилие навлизате в опорните точки на ДПС. Това нещо си е наука. Г-н Карадайъ се снимаше с хора с фланелки на г-н Пеевски. Явно сте решили да обслужвате пропагандите на ДПС и да рециклирате този мътен поток на ДПС", каза Иванов.

По думите на Йордан Цонев от ДПС корените на “дълбоката държава, срещу която "Демократична България" се обявява”, са назад в годините в правителството на СДС.

Цонев се обърна и към “Има такъв народ” с думите: “Никога нямаше да ви мине кабинетът. Знаете ли защо? Това беше първият проектокабинет, в който от 1997 г. кохортата на кръга "Капитал" и Прокопиев няма нито един министър. Тази тема ще я развиваме оттук нататък, защото е важна за България... На Буджака се роди мантрата, че вие [ИТН] сте с нас [ДПС]".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG