Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държави в Европа спряха да връщат търсещи убежище от Афганистан


Афганистански семейства в лагер в столицата на Афганистан Кабул. Те са избягали от провинциите, където се водят сражения между талибаните и афганистанска армия
Афганистански семейства в лагер в столицата на Афганистан Кабул. Те са избягали от провинциите, където се водят сражения между талибаните и афганистанска армия

Франция и Швейцария станаха поредните държави в Европа, които обявиха, че спират да депортират търсещи убежище от Афганистан. По-рано това направиха Германия и Нидерландия. Решенията на властите в четирите държави идват на фона на продължаващото настъпление на талибаните в Афганистан, които вече контролират близо две трети от територията на страната.

Френското министерство на вътрешните работи съобщи на 12 август, че е взето решение депортирането на афганистанците, чиито молби за бежански статут не са одобрени, да бъде временно спряно. „Наблюдаваме ситуацията отблизо заедно с европейските ни партньори“, каза френският вътрешен министър Жералд Дарманен, цитиран от световните агенции.

Граждани на Афганистан са подали най-много молби за бежански статут във Франция през миналата година – близо 8900.

Швейцария също съобщи на 11 август, че депортирането на афганистански граждани, чиито молби за бежански статут не са одобрени, ще бъде спряно „до следващо нареждане заради променената ситуация в страната“.

„Подготовката за експулсиране ще продължи само за хора, които са извършили престъпление“, написаха швейцарските миграционни власти в Туитър.

По-рано през седмицата Германия и Нидерландия също обявиха, че ще спрат връщането на афганистански граждани в родината им.

На 10 август Европейският съюз съобщи, че обмисля даването на допълнителна помощ за съседните на Афганистан държави, в които се очаква да влязат стотици хиляди търсещи убежище. В Европа има опасения, че може да се повтори мигрантската криза от 2015 г., когато в ЕС влязоха над милион мигранти, включително от Сирия, където тогава започна гражданска война.

Талибаните продължават настъплението си в Афганистан. На 12 август те завзеха град Херат, един от най-големите в страната, и така се приближиха до столицата Кабул. Талибаните твърдят, че са взели контрола и над Кандахар.

В момента афганистанското правителство контролира едва една трета от територията на страната и няколко града.

Конфликтът между властите в Афганистан и талибаните ескалира след началото на изтеглянето на международния военен контингент от страната. Настъплението на талибаните идва само няколко месеца преди окончателното изтегляне на американските сили от Афганистан. То беше първоначално договорено миналата година от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Споразумението, сключено тогава, предвиждаше изтеглянето на всички американски войски от Афганистан през 2021 г. В замяна ръководството на талибаните се ангажира да не напада САЩ и да води преговори с международно признатото правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG