Връзки за достъпност

Извънредни новини

От политическата ситуация зависи кога Планът за възстановяване ще бъде пратен в Брюксел, каза Пеканов


Атанас Пеканов
Атанас Пеканов

Моментът, в който Плана за възстановяване на България ще бъде изпратен в Брюксел, зависи от политическата ситуация. Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, цитиран от БТА. Според него няма да е редно служебният кабинет да изпрати плана в последните дни на мандата си.

„Такава е индикацията от европейските институции: не ни го изпращайте, за да дойде някой след това и да каже след два дни - не, не, може ли да ни го върнете“ каза Паканов в отговор на въпрос по време на излъчване на живо във Фейсбук в рубриката на служебния кабинет „Властта говори! Открито“.

България е една от последните държави членки, които все още не са внесли националния си план в Европейската комисия. Страната може да разчита на 12 милиарда лева от Брюксел по възстановителния план, като 13% от тях могат да бъдат получени авансово.

В края на мандата си последното правителство на ГЕРБ не изпрати в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост. Тогава служебното правителство го пое с цел да го ревизира и подобри.

Пеканов каза, че не е добре следващо правителство да започне наново да пише план, защото това ще забави получаването на авансовите средства.

„Едно забавяне извън рамките на тази година, може би може да бъде по-проблемно от гледна точка на бюджета. Същото обаче бих казал, дали ще са през декември или през януари макроикономически не е толкова голям проблем, но е проблем за бюджета. Ние трябва да вървим тук по някакъв кратък срок и тук е моят апел към парламентарните групи – те да мислят за плана, защото има отворени точки, които само те могат да зададат как бъдат решени, особено в сферата на върховенството на закона“, каза той.

Пеканов добави, че в момента екипът му се опитва да отговори на критиките на парламентарните групи към актуализирания вариант на Плана за възстановяване и устойчивост.

Вицепремиерът припомни, че в Плана за възстановяване и устойчивост не е посочено кога ще бъдат затворени въглищните централи в България, въпреки че Европейската комисия е изпратила запитване по този въпрос на България.

„Не е редно един служебен кабинет да решава с лека ръка, за няколко седмици такава „гореща“ тема и ние няма да го направим, защото това подлежи на дълъг дебат, различни сценарии, дискусии и по някакъв начин - санкция на парламента“, каза Пеканов и добави, че разговорите по този въпрос трябва да започнат възможно най-скоро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG