Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кадри с полицейско насилие над протестиращи бяха показани в парламента


Кадри, на които се виждат полицаи да влачат и бият демонстранти до колоните на Министерския съвет (МС), бяха прожектирани в Народното събрание в петък. Това стана по време на извънредно заседание на временната парламентарна комисия, проверяваща данните за полицейско насилие и незаконно подслушване спрямо протестиращи през 2020 г.

Председателят на комисията Николай Хаджигенов от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" каза, че е получил видео записите едва в четвъртък вечерта, след като те безуспешно са били търсени в продължение на месеци от него и служители на МВР. В крайна сметка се оказало, че тези кадри се пазят в Националната служба за охрана (НСО).

Кадрите са от масовия антиправителствен протест от 10 юли миналата година. Тогава успоредно с протеста на искащите оставката на третия кабинет на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, ГЕРБ организира партиен митинг пред сградата на МС. След неговия край се стигна до сблъсъци, по време на които десетки бяха ранени и арестувани.

По време на заседанието на парламентарната комисия бяха прожектирани монтирани кадри, но след това от т.нар. Отровно трио, което беше съорганизатор на миналогодишните протести, изпратиха и линк, от който всеки може да изтегли суровия видео материал.

Полицейска бруталност. Кадрите, крити една година
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Сред заснетите е и младо момиче с разкъсана блуза, която още миналата година се оплака пред медиите, че полицаи са се гаврили с нея, като са я галили по косата и са снимали разголената ѝ гръд с телефон. Хаджигенов обърна внимание точно на този момент, докато членовете на комисията гледаха видео записа.

След края на записа той отбеляза, че тези кадри са били укривани в продължение на месеци и заяви, че ще постави въпрос пред президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев за поведението на ръководството на НСО по този повод.

"На кадрите се вижда как униформен служител с каска стъпва върху главата на едно от децата. Ако тези хора бяха военнопленници, подобно държание над тях би било нарушение на Женевската конвенция", добави Хаджигенов.

По време на прожекцията той обърна внимание на присъстващите в залата, че един от заснетите полицаи прави хватка на протестиращ, наподобяваща тази, с която американски униформен причини смъртта на Джордж Флойд в САЩ. По думите на Хаджигенов записите ще бъдат изпратени до комисията ЛИБЕ в Европейския парламент и Съвета на Европа заедно с междинен доклад от работата на българските депутати по случая.

Против правителството и против президента. За какво бяха двата паралелни протеста на 10 юли
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG