Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните продължават на настъпват към Кабул. САЩ евакуират посолството си


Разрушения след боевете между талибаните и афганистанската армия в северния град Кундуз, 8 август 2021 г.
Разрушения след боевете между талибаните и афганистанската армия в северния град Кундуз, 8 август 2021 г.

Настъплението на талибаните в Афганистан продължава и те вече контролират провинция Логар, южно от столицата Кабул, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на местния депутат Хома Ахмади.

Според неговата информация талибаните са превзели цялата провинция, включително столицата ѝ Пули Алам и в събота са достигнали до един от окръзите на провинция Кабул. Той се намира на по-малко от 80 километра от афганистанската столица.

Афганистанският президент Ашраф Гани заяви в свое телевизионно обръщение в събота, че води консултации са спешно намиране на политическо решение, което да гарантира "мир и стабилност" в страната.

Ислямистките бунтовници заявиха, че са започнали настъпление от няколко посоки към Мазар и Шариф, един от големите северни градове в страната. Това беше потвърдено от говорител на губернатора на провинция Балх. Преди няколко дни президентът Гани замина за Мазар и Шариф, за да организира отбраната му и да се срещне с командирите на няколко съюзнически на правителството милиции.

Междувременно в страната пристигна първата група американски военно, които трябва да съдействат за евакуацията на служителите на американското посолство като обезпечат сигурността на летището. Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че над 3000 допълнителни войници ще бъдат на място до 15 август.

Талибаните вече владеят по-голямата част от Афганистан, след като за няколко дни поеха контрола над една трета от провинциалните столици. Офанзивата им е в ход от 1 май, когато Вашингтон съюзниците му официално започнаха да изтеглят военните си сили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG