Връзки за достъпност

Извънредни новини

Висш американски дипломат призова Лукашенко да спре "незаконните мигрантски потоци"


Александър Лукашенко
Александър Лукашенко

Висш американски дипломат призова Беларус да спре да позволява на мигрантите да преминават незаконно в Литва и други съседни държави.

Заместник държавният секретар на САЩ Уенди Шърман засегна темата по време на разговор на 13 август с литовския външен министър Габриелиус Ландсбергис, се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ.

Беларуският лидер Александър Лукашенко трябва „незабавно да спре кампанията за организиране на незаконни мигрантски потоци през нейните граници“, казва Шърман, цитирана в официалното изявление.

През последните седмици Латвия и Полша нееднократно се оплакаха, че са обект на засилен мигрантски поток, който принуди властите в двете страни членки на ЕС да засилят охраната по границите си и да започнат да отблъскват нелегално преминаващите.

Полша, балтийските държави и представители на ЕС вече заявиха, че този мигрантски натиск се организира от Лукашенко в отговор на европейските санкции заради репресиите на правителството му срещу демократичното движение в страната.

Президентът на Литва Гитанас Науседа подписа указ на 13 август, който разпорежда изпращането на въоръжени сили по границата, за да се противодейства на засилването на незаконната миграция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG