Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Посегателство срещу свободата на медиите". Москва гони кореспондентката на Би Би Си


Сара Рейнсфорд
Сара Рейнсфорд

Русия няма да поднови визата на кореспондентката на Би Би Си Сара Рейнсфорд, обявиха местните власти преди ден. Решението предизвика острата реакция на британското правителство, което в събота призова Москва „да преразгледа тази ретроградна стъпка“, която „може само да нанесе допълнителни щети на свободата на медиите в Русия“.

Междувременно Би Би Си определи предстоящото фактическо изгонване на известната журналистка като „директно посегателство срещу свободата на медиите“. Този ход на Москва идва в момент, когато руските власти се противопоставят на опозицията и независимите медии преди парламентарните избори през септември.

Според руския държавен канал „Россия 24“ решението визата на Рейнсфорд да не бъде подновена е в отговор на отношението на Великобритания към руските журналисти от поддържаната от държавата телевизия RT и новинарския канал Sputnik, които са имали проблем с акредитирането си.

По този повод говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва е предупредила Лондон, че ще предприеме „ответни мерки“. Британското външно министерство пък реагира, че „руските журналисти продължават да работят свободно в Обединеното кралство, при условие че действат в рамките на закона“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG