Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните са в Кабул. Президентът Ашраф Гани напусна Афганистан


Американски военен хеликоптер, зансет да прелита над посолството на САЩ в Кабул в неделя
Американски военен хеликоптер, зансет да прелита над посолството на САЩ в Кабул в неделя

Афганистанският президент Ашраф Гани напусна страната, потвърди във фейсбук в неделя ръководителят на Съвета за национално помирение Абдула Абдула. Би Би Си допълва, че извън страната вече е и вицепрезидентът Амрула Салех, позовавайки се на няколко източника.

Заминаването на двамата стана факт, след като през последните по-малко от 24 часа талибаните овладяха всички ключови градове в Афганистан и достигнаха столицата Кабул, разполагайки се в покрайнините.

Ашраф Гани
Ашраф Гани

Ислямистките бойци декларираха, че не възнамеряват да превземат града със сила, а чрез мирно предаване на властта, за което световните агенции пишат, че вече са започнали преговори.

По-късно говорителят на групировката Забихула Муджахид обаче уточни, че талибаните са наредили на бойците си да влязат в столицата, за да предотвратят грабежите, след като местната полиция напусна постовете си.

Жители на Джалалабад посрещат бойците на талибаните
Жители на Джалалабад посрещат бойците на талибаните

Неговото изявление стана факт малко след заминаването на президента. Според първоначалната информация на местни медии Гани е отлетял за съседен Таджикистан, но информацията засега не е потвърдена от независим източник.

„Той напусна Афганистан в труден момент, Бог да го държи отговорен“, каза Абдула, наричайки Гани „бивш президент“, въпреки че той не е обявявал оставката си.

Талибани в афганистанската провинция Лагман
Талибани в афганистанската провинция Лагман

По-рано в неделя временно изпълняващият длъжността министър на отбраната Бисмила Мохамади заяви, че държавният глава се е срещал с местни политици и им е възложил да сформират делегация, която да пътува до Доха на 16 август, за да постигне споразумение с талибаните.

Цивилни, опасяващи се, че талибаните отново ще наложат властта си по брутален начин, включително лишавайки жените от права, масово започнаха да напускат страната. Опашки се извиха пред банкоматите в Кабул, а западните дипломатически мисии започнаха да евакуират персонала си по-близо до летището, което талибаните все още не контролират.

Бойци на талибаните в Джалалабад
Бойци на талибаните в Джалалабад

На този фон Ройтерс коментира, че прочулите се с бруталните си ислямистки наказания като обесване и убиване с камъни талибани този път демонстрират желание да представят свой по-умерен образ.

Сухаил Шахин, друг техен говорител, дори увери, че правата на жените и свободата на журналистите и дипломатите ще бъдат защитавани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG