Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ атакува Кирил Петков пред Конституционния съд


Кирил Петков
Кирил Петков

Депутати от ГЕРБ са внесли в Конституционния съд (КС) искане за обявяване на частична противоконституционност на служебното правителство на премиера Стефан Янев. Повод за това са съмненията, че икономическият министър Кирил Петков е бил с двойно гражданство при встъпването си в длъжност.

Това обяви зам-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред журналисти в парламента в понеделник. С колегите му искат конституционалистите да установят дали в момента Петков е български и канадски гражданин, както и дали е бил такъв в момента на назначаването си на министерския пост през май.

Този въпрос беше зададен писмено през миналата седмица в парламента от депутата от „Има такъв народ“ (ИТН) Димитър Гърдев.

По този повод Кирил Петков коментира в петък пред медиите, че е декларирал, че се отказва от канадското си гражданство, още когато е получил предложение да влезе в служебния кабинет.

„Спокойно мога да кажа, че аз, като Кирил Петков, направих отказ от канадското си гражданство преди да встъпя като министър. Знаех, че съществува тази процедура и в първия момент, в който бях поканен за министър, направих този отказ. Този отказ е нотариално заверен. Имам пълната документация“, каза икономиеският министър в петък.

Конституцията забранява членовете на правителството да имат двойно гражданство и ако се установи, че Петков е бил едновременно български и канадски гражданин при встъпването си в длъжност, всички негови актове биха загубили легитимност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG