Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Новият крал на плуването". Кейлъб Дресел и цената на успеха


Кейлъб Дресел след финала на шафетата 4x100 метра свободен стил на Олимпийските игри в Токио
Кейлъб Дресел след финала на шафетата 4x100 метра свободен стил на Олимпийските игри в Токио

Наричат го „новия крал на плуването“. След края на Олимпийските игри в Токио тази титла изглежда напълно оправдана.

На японска земя Кейлъб Дресел завоюва пет златни медала – в дисциплините 50 метра свободен стил, 100 метра свободен стил, 100 метра бътърфлай и щафетата 4х100 метра свободен стил.

Към това Дресел добави и четири рекорда - олимпийски на 100 метра свободен стил, световен и олимпийски на 100 метра бътърфлай и олимпийски на 50 метра свободен стил.

С това Дресел, който в понеделник навърши 25 години, заслужено се нареди до легендите на спорта.

Само двама други американски плувци, Марк Шпиц и Майкъл Фелпс, са печелили токова много медали в рамките на една олимпиада.

„Много съм щастлив, че всичко свърши“, каза Дресел пред Асошиейтед прес след края на участието си в Токио. „Изобщо не беше лесна седмица. Някои неща бяха приятни – по-голямата част обаче не бяха.“

Оказва се, че кралската корона, която медии, коментатори и почитатели на плувания спорт поставят на главата на Дресел, идва на висока цена.

Американецът не се притеснява да говори за трудностите и лишенията, които му е струвал успехът, и споделя, че е бил на предела на силите си – не само физически заради шестте състезания в рамките на само седмица, но и психически заради стреса от големите очаквания, които е трябвало да оправдае.

„Не можеш да спиш нормално, трепериш през цялото време, не можеш да се храниш“, разказва Дресел. „Вероятно съм отслабнал с почти 5 кг [на Олимпиадата].“

И все пак, въпреки големите лишения и напрежението, американецът не съжалява за нищо.

„Не е най-приятният процес, но си заслужава. Всяка една част от него си заслужава“, казва той. „Само защото е неприятна, не значи, че няма смисъл.“

Новият „крал на плуването“ е роден в спортно семейство, баща му е бивш плувец, а брат му и двете му сестри също тренират плуване. Въпреки това обаче този спорт не е първата му любов.

В свое интервю Дресел признава, че и до днес най-голямата му страст остава американският футбол. Като по-малък тренира още футбол и лека атлетика, но по-късно решава да отдаде цялата си енергия на плуването. Отнема му обаче време да приеме избора си.

„Срамувах се от това“, разказва Дресел пред Sports Illustrated. „Плуването не беше готин спорт, не го обичах толкова много.“

Днес нещата вече са различни. Освен медалите от Токио, Дресел има още два златни медала от Олимпиадата в Рио де Женейро през 2016 г. и общо 13 златни и 2 сребърни медала от последните две световни първенства.

Логично, сравненията с Майкъл Фелпс не закъсняват. Ще стане ли Дресел новият Фелпс, ще успее ли да задмине постиженията на най-титулувания олимпиец на всички времена?

Кейлъб Дресел отговаря еднозначно: „Нямам проблем с тези сравнения. Аз имам цели, които искам да постигна и които могат да ме накарат да се чувствам велик. И не е нужно да се сравнявам с Майкъл, за да се почувствам така.“

XS
SM
MD
LG