Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ситуацията е тревожна". Партиите не постигнаха съгласие за актуализация на бюджета при Радев


Президентът Румен Радев (в средата) с Тошко Йорданов, Ива Митева и Стефан Янев
Президентът Румен Радев (в средата) с Тошко Йорданов, Ива Митева и Стефан Янев

Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), свикано в понеделник от президента Румен Радев, приключи без участниците в него да се обединят около общо становище.

Темите на заседанието бяха необходимите финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID-19 и за мерките за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на България с Турция.

Освен членове на служебното правителство на Стефан Янев, в президентството дойдха председателите на групите на всички парламентарни сили – Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, Десислава Атанасова от ГЕРБ, Корнелия Нинова от БСП, Христо Иванов от „Демократична България“, Мустафа Карадйъ от ДПС и Мая Манолова от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, както и председателката на парламента Ива Митева.

Първи заседанието напусна Карадйъ, който за пореден път разкритикува предлаганата от служебния кабинет актуализация на бюджета. По думите му тя включва 1.2 млрд. лв. „за извънредни непредвидени разходи, т.е. празен чек по модела на ГЕРБ“.

„Карадайъ каза, че моделът на ГЕРБ е джипката и празен чек за раздаване от джипката. Явно в момента има нова джипка за тези 1 млрд. и 200 млн. в, които са заложени в проектобюджета“, добави лидерът на ДПС.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък изтъкна пред медиите, че „консенсус на КСНС не се постигна, няма да има общо становище, което да е изразено публично“. По думите ѝ трябва бързо да започне да се движи конституционната процедура по връчването на мандатитеза съставяне на кабинет.

„Не бива да се бави връчването на мандата нито на втората, нито на третата политическа сила“, добави депутатката.

Председателката на БСП Корнелия Нинова също посочи, че партиите не са постигнали съгласие за актуализация на бюджета.

„Ситуацията е тревожна, обсъдихме мерки“, добави тя с уточнението, че с колегите ѝ са получили „достатъчно информация“, но не може да я обсъжда публично, защото е класифицирана.

Президентът Радев от своя страна обобщи, че ако парламентът си тръгне без да актуализира бюджета, „служебният кабинет ще бъде с вързани ръце, няма да може да ползва осигурените от хазната финансови средства, а българите за пореден път ще изнесат кризата на своя гръб“.

„Това е въпрос, който изисква максимална мобилизация и консолидация вътре в Народното събрание, която всички виждаме, че не е налице, особено при високия риск този парламент да не може да актуализира бюджета, поради недостиг на време при неуспешно приключване на конституционната процедура за съставяне на правителство“, каза държавният глава, цитиран от БТА.

По думите му през есента на дневен ред ще бъдат здравна и мигрантска киризи, чието овладяване ще изисква „организация, усилия и финансов ресурс“. Радев подчерта, че служебното правителство е успяло да осигури необходимите финансови средства в хазната, но за да може те да стигнат „до болниците, до нуждаещите се, до медицинските специалисти, работещите и предприемачите в условия за криза, до пенсионерите, до хората, които охраняват границата, трябва Народното събрание да актуализира бюджета“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG