Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Правителство за първа помощ". Президентът продължи консултациите с партиите


Президентът Румен Радев с ръководството на "Демократична България"
Президентът Румен Радев с ръководството на "Демократична България"

В сряда президентът Румен Радев продължи консултациите между него и парламентарните партии преди връчването на втория и третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Основната тема между държавния глава и ръководствата на парламентарните групи беше възможността за избиране на кабинет в рамките на това Народно събрание. По време на разговорите не липсваше и напрежение по друга актуална тема от седмицата - гражданството на служебния икономически министър Кирил Петков. Дискусията за него изостри тона между държавния глава и ДПС.

В сряда първата среща на президента беше с "Демократична България". Както в началото на всички консултации от предишния ден, Радев подчерта, че страната е изправена пред кризи, които изискват съставянето на редовно правителство, а "за да сполучим в този мандат, се иска диалог и то активен, компромис и консенсус".

"Трябва ли да се промени нещо в подхода за преговорите в НС, така че да се намери верният път, защото остава един трети мандат, който ни дели от това да имаме или не правителство", каза държавният глава, обръщайки се към Демократична България.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов посочи, че "всички трябва да осъзнаем отговорността си и с третия мандат трябва да се опитаме да компенсираме дефицитите на подхода при първия мандат".

Иванов каза, че може да се направи опит за редовно правителство, което да преведе страната през зимните месеци. "С третия мандат четирите партии, извън ГЕРБ и ДПС, да се опитаме да извлечем уроци и поне за кратко време да излъчим управление, което може да осигури първа помощ на страната пред лицето на всички тези сложни предизвикателства. Волята ни е за това", коментира той.

Съпредседателят на ДБ допълни, че "всеки има свои приоритети и ограничения", но чрез разговор може да се намери работеща формула, която да даде възможност да използваме третия мандат като кризисен, който да произведе резултат. "Ключовият елемент е в готовността на колегите от ИТН да влязат в разговор, без това няма как да стане", допълни той.

Преди ден Радев разговаря с "Има такъв народ", ГЕРБ и БСП. И пред него партията на Слави Трифонов обяви, че няма да подкрепи третия мандат.

В същата посока беше и изказването на председателя на парламентарната група на "Изправи се.БГ! Ние идваме" Мая Манолова. Тя декларира, че коалицията ще положи всички усилия да работи за съставяне на правителство, независимо на кого президентът връчи третия мандат.

Междувременно от ДПС декларираха в сряда, че "няма да има безусловна и непотърсена подкрепа" от тяхна страна.

Лидерът на партията Мустафа Карадайъ обърна внимание на кризите, които предстоят пред страната - здравна, социална, икономическа, евентуално и финансова. "Страната има нужда от редовен кабинет. Винаги сме давали и пак ще дадем приноса си в името на стабилността на страната, сигурността на гражданите", каза още Карадайъ.

В началото на срещата ДПС и Радев си размениха остри реплики за гражданството на Кирил Петков и за изказването на Карадайъ отпреди няколко месеца за "родината майка".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG