Връзки за достъпност

Извънредни новини

КПКОНПИ проверява Соня Момчилова, излъчена от Радев за член на СЕМ


Соня Момчилоа първо стана пиар на служебното правителство, а в края на юли президентът е назначи в СЕМ

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е образувала проверка за несъвместимост срещу Соня Момчилова, назначена в края на юли от президента Румен Радев за член на Съвета за електронни медии (СЕМ). Преди това тя беше пиар на служебното правителство с премиер Стефан Янев.

Повод за образуваната преди ден проверка е получен сигнал от председателката на СЕМ Бетина Жотева, съобщава „Сега“. Без да посочват неговия автор от КПКОНПИ уточняват, че в сигнала се твърди, че при подписването на президентския указ за назначаването ѝ в съвета на 27 юли, Момчилова е била едноличен собственик на капитала на дружеството „ПЛАН ЦЕ“.

Ако това обстоятелство е вярно, би противоречало на изисканията на Закона за радиото и телевизията и затова КПКОНПИ вече е изисквала документи от президентството, търговския регистър и СЕМ.

„Ако сигналът е основателен и към момента на издаване на указа г-жа Момчилова е била собственик на капитала на търговско дружество, правомощие на Комисията е да установи с решение тази несъвместимост и да изпрати решението на органа по назначаването ѝ за предприемане на съответни действия“, добавят от антикорупционната комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00
XS
SM
MD
LG