Връзки за достъпност

Извънредни новини

Васил Гюров, за когото опазването на природата е лична кауза


Васил Гюров
Васил Гюров

Често свързват името му със следните думи: музикант, екоактивист, природозащитник. Той обаче предпочита да избягва последните две. Казва, че не му отиват, а и сякаш в последните години са се превърнали в мръсни думи.

През изминалите няколко дни още един епитет, който не харесва, беше прикрепен към името му. След като участва в спасяването на баща и син от удавяне, много хора определиха сторенето от него като геройство. Васил Гюров обаче не е съгласен и подчертава, че не е бил сам.

Всичко се случва в петък вечерта на плаж Корал, когато спасителите вече са си тръгнали. Гюров е останал да свири на плажа, когато чува някой да вика за помощ. Заедно с още двама мъже влизат във водата с дъска за сърф.

„Стигнах в последния момент там, момчето беше потънало. Някой от другите двама успя да го извади“, казва музикантът. „Качихме момчето на дъската, след това и бащата. Беше доста трудно да ги извадим, защото течението дърпаше навътре, а те бяха в тежко състояние. Опитвахме се да излезем от водата около 10 минути.“

Когато изваждат бащата и сина от водата обаче, се налага да ги носят до линейката, защото тя няма как да стигне до плажа. Пътят ѝ минава през ограден частен имот, но по думите на Гюров бариерата остава заключена.

Охранителят на имота от своя страна твърди, че веднага е отворил портала и че хората, спасили давещите се, са били „пияни“ и неадекватни.

„Гледам, че сега пак си навлякох нециприятни коментари, че целта ми там е била едва ли не да завземем този частен имот. Малко съм афектиран от това. А всъщност линейката не можа да дойде дотам, защото няма път, понеже теренът е заграден, защото е частен“, казва Гюров.

Това не е първият път, в който Васил Гюров е обвиняван и атакуван. Плаж Корал е негова лична кауза от повече от 10 години. Музикантът е част от групата „Да запазим Корал“ още от възникването ѝ. Хората в нея са се борят да опазят дивия плаж от застрояване.

„Тази битката се превърна в моя кауза някъде през 2009-2010. Ставаше въпрос за това, че искаха да застроят и този плаж. Една група от хора направихме всичко възможно това да не се случи – организирано, с протести. И понеже се опълчихме през тези 10-11 години, реакцията беше по всякакъв начин да се опитват да ни дискредитират, включително и днес“, казва Гюров.

Освен в опазването на Корал, Гюров участва и в други зелени каузи като протестите „Спаси Пирин“ преди няколко години.

Мотивацията му е съвсем проста: „За мен водите, горите и крайбрежието са най-големият капитал на България. И ако не се направи нешо, ще бъде разграбено и малкото, което е останало.“

„Мисля, че всеки здравомислещ човек трябва да приема опазването на природата като лична кауза. Защото не става въпрос само за нас и за децата ни. Ако има нещо смислено, което да обединява хората, то това е природата“, добавя той.

Гюров е роден през 1965 г. в София. От 1985 г. свири в група „Кале", а през 1988 г. основава група „Ревю” заедно с Кирил Манчев, Бойчо Карабоичев и Милена Славова. Основател е на Българска музикална асоциация и е член на партия „Зелено движение“. Именно от нейната гражданска квота Гюров беше кандидат-депутат в листата на „Демократична България” на последните парламентарни избори.

XS
SM
MD
LG