Връзки за достъпност

Извънредни новини

Половината чиновници ще работят от вкъщи. Заведенията могат да са пълни при ваксиниран персонал


Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването
Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров нареди половината работещи в администрацията от петък да започнат да работят от вкъщи. Причина за заповедта му е покачването на броя на новите случаи на COVID-19 и началото на т.нар. четвърта вълна на епидемията.

Министърът разреши на заведения, театри и фитнеси да работят с пълния си капацитет, само ако персоналът и посетителите са ваксинирани, преболедували COVID-19 или имат отрицателен тест в последните 72 часа. От началото на август събитията и заведенията имаха право да работят с 50 на сто от капацитета си заради увеличаването на случаите на коронавирус.

В четвъртък България отбеляза нови 1387 заразени, а настанените в болници вече са над 2 хиляди. В интензивни отделения се лекуват почти 200 души.

България продължава да е на последно място в Европейския съюз по темп на ваксиниране. Напълно имунизирани са близо 1,1 млн. души, което е по-малко от една пета от възрастното население.

Ръководителите на всички администрации трябва да установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10.00 часа, казва още заповедта. Изискване към тях е и да разпоредят работа от разстояние на най-малко 50 на сто от персонала, освен ако, в зависимост от характера на работа, това не е възможно.

"По този начин значително ще бъде намален потокът от пътници в градския и в междуградския транспорт в цялата страна, което улеснява както спазването на противоепидемичните мерки, така и осъществяването на ефективен здравен контрол", мотивира се министърът.

Стойчо Кацаров допълва и своя заповед от края на юли, с която ограничи заведения, театри, кина, фитнеси, конгреси и други събития да работят с 50% от капацитета си.

От 20 август те ще могат да използват пълния си капацитет, ако персоналът и посетителите са ваксинирани срещу COVID-19, вече са преболедували или разполагат с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/началото на мероприятието изследване с PCR тест. Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG