Връзки за достъпност

Извънредни новини

КПКОНПИ за втори път глоби кметицата на "Красно село" за конфликт на интереси


Росина Станиславова
Росина Станиславова

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) глоби кметицата на столичния района „Красно село“ Росина Станиславова за това, че като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, е назначила собствената си дъщеря. Това е втора поредна глоба за конфликт на интереси, наложена ѝ тази година.

В средата на май 2020 г. на сайта на общината е публикувана обява за начало на кампания за набиране на сътрудници по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Предвидената безвъзмездна помощ за района е бил в размерите на 365 700 лв.

Няколко дни по-късно дъщерята на Станиславова е подала заявление да бъде назначена за сътрудник по проекта. Впоследствие тя е назначена с решение на комисия, определена от самата кметица. На 8 юни 2020 г. работното време и възнаграждението на дъщеря ѝ са намалени, а на 10 юни 2020 г. трудовият ѝ договор е прекратен, съобщават от КПКОНПИ.

„По време на изслушването на Росина Станиславова пред КПКОНПИ, тя е заявила, че е назначила дъщеря си, поради липса на достатъчен брой хора към онзи момент, които да поемат административните процедури по изпълнението на проекта, предвид пандемичната обстановка. След набиране на сътрудници, трудовият договор на дъщеря й е бил прекратен“, добавят от комисията.

Въпреки това антикорупционният орган приема, че Станиславова е реализирала конфликт на интереси, тъй като преди назначаването на дъщеря ѝ „е трябвало да си направи самоотвод и да уведоми органа по избора на служители за наличие на частен интерес в конкретния случай“.

В началото на юни КПКОНПИ глоби кметицата на „Красно село“ с 15 000 лв. и заради това, че е определила сама себе си за ръководител на проекта, избрала си е екипа и си е платила възнаграждение от 10 000 лева. Росина Станиславова беше избрана на поста през 2019 г. с подкрепата на „Демократична България“, но в началото на тази година коалицията обяви, че оттегля доверието си от нея.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG