Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комисията за ревизия на ГЕРБ стигна до "държавните бензиностанции"


Заседание на парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ в сряда. От ляво надясно: Мая Манолова, Георги Георгиев, Димитър Делчев и Юлиян Ненчев.
Заседание на парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ в сряда. От ляво надясно: Мая Манолова, Георги Георгиев, Димитър Делчев и Юлиян Ненчев.

Държавна фирма не е извършила почти никаква дейност за 7 месеца, но е похарчила над 400 хил. лева за заплати. Тя не е била способна да съществува нормално, защото самото й създаване е породило институционален хаос.

Това става ясно от заседание на парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ, предаде Медиапул.

В сряда комисията разгледа дейността на Държавната петролна компания (ДПК), която последното правителство на Бойко Борисов създаде през май 2020 г. Новата институция е била реално структурирана едва през март 2021 г., макар че е имала бюджет за дейност за миналата година. Откакто е формално създадена, тя не е извършила почти нищо и е попаднала в омагьосан кръг от взаимоизключващи се изисквания, стана ясно от заседанието.

Инициативата на ГЕРБ за създаване на ДПК доби популярност под името "държавни бензиностанции". Новото дружество трябваше да създаде близо 100 такива, като изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни продукти. На цялото начинание беше поставена цел "да подобри конкуренцията на пазара на горива".

Парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ, която се председателства от Мая Манолова ("Изправи се.БГ! Ние идваме!"), е била сезирана от сигнал на гражданин. В него се напомня, че държавните бензиностанции е трябвало да бъдат създадени до пролетта на 2021 г., но това не се е случило.

Петролните бази е трябвало да бъдат получени от Държавния резерв, но те все още не са прехвърлени на ДПК, написа в сряда министърът на икономиката Кирил Петков. Той уточни и това, че ДПК няма лиценз за данъчни складове.

Петков посочи това в писмен отговор на парламентарно питане. То беше разпространено в същия ден, в който комисията на Мая Манолова заседаваше по случая.

В работата на комисията участваше председателят на Държавния резерв Станимир Пеев и шефът на ДПК Паун Илиев. От думите на двамата стана ясно, че ДПК се е озовала в омагьосан кръг - тя не е могла да получи базите, без да има лиценз за данъчни складове, и обратното.

В отговор на многобройни въпроси на Мая Манолова, Илиев казва, че исканата от нея информация е класифицирана. Темата ще бъде обсъждана отново във вторник.

Изслушването в комисията идва на фона на критики на различни експерти, които намират за ненужно съществуването на подобно държавно дружество. В писмените отговори на министър Кирил Петков пише, че той самият намира за неуместно съществуването на компанията.

Преди седмица "Демократична България" внесе предложение за законови промени, които предвиждат закриването на Държавната петролна компания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG