Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Фалшиви сведения за опасност”. Главният прокурор е охраняван от три служби


Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков
Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков

Главният прокурор Иван Гешев е охраняван по три начина - от МВР, Национална служба за охрана (НСО) и Бюрото за защита на свидетели. Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков в парламентарната комисия по правни въпроси, съобщи БТА.

Рашков каза, че главният прокурор се охранява веднъж от Бюрото за защита. Втори път от НСО, защото службата охранява периметъра на резиденция "Бояна", в която се намира жилището, наето от Иван Гешев от държавата. И трети път - от Шесто управление на МВР по силата на споразумение между прокуратурата и МВР, което предвижда полицейски екипи да патрулират от външна страна на резиденция "Бояна" и да следят за съмнителни лица.

“Повдигнах въпроса да се разгледа идеята за преразглеждане на първоначалните данни за възникнала опасност по отношение на един човек. Да видим след това продължават ли да съществуват тези данни. И когато тези сигнали не се оправдават, да снемем охраната”, каза Рашков.

Според него това не е правено. “Разчитало се е на фалшиви сведения. И това е причината този човек да бъде охраняван от НСО, което после той не хареса”, каза Рашков.

Според вътрешния министър има случаи, при които по указание на "политическия ръководещ субект" се казва на ДАНС да напишат "фалшиво сведение за опасност" и се назначава охрана за срок от шест месеца. След изтичане на този срок не се прави истинска проверка дали все още са налице такива данни за заплаха. По този начин охрана се е назначавала и на лица, които не са били в държавния апарат.

През 2020 г. няма нови свидетели, които да са били охранявани от Бюрото за защита на свидетели, каза Рашков. "Това са 150 души към главния прокурор. Никой не знае какво става в това Бюро, може би само той”, каза Рашков.

Според правосъдния министър Янаки Стоилов Бюрото се е превърнало в своеобразна охранителна структура, участваща и в разследването. Така то се е отдалечило от функцията, с която е създадено. Министърът добави, че в сегашния вид, спрямо дейността на Бюрото, не може да се оказва граждански контрол при осъществяване на полицейските му правомощия.

В петък правната комисия към парламента обсъжда три законопроекта за промени в Закона за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство, изготвени от "Има такъв народ", "Изправи се.БГ!Ние идваме" и "Демократична България". Те предвиждат връщане на Бюрото към Министерството на правосъдието, съответно изваждането му от прокуратурата, както и главният прокурор да не се охранява от него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG