Връзки за достъпност

Извънредни новини

Факти и наука "не вършат никаква работа". Как Ангел Кунчев обяснява лошото отношение към ваксините


Главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Снимката е архивна.
Главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Снимката е архивна.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев обясни негативното отношение на хората към ваксините с лоша информираност и с използване на пандемията за популистки цели. Пред БНР той каза, че скептицизмът към ваксините започва да го плаши.

Оценката на Кунчев идва на фона на една положителна тенденция, която обаче засега не е достатъчно устойчива, за да помогне за преодоляването на четвъртата вълна, стана ясно от думите на здравните власти в неделя.

Тенденцията от втората половина на август е за завръщане към по-ранни нива на темповете на ваксиниране, казаха Кунчев и директорката на Националния център по заразни и паразитни болести Ива Христова в неделя. Тези отново достигнати нива обаче са много по-ниски от средното за ЕС. Фактът беше отбелязан още когато българите се ваксинираха със сравнително равномерни темпове.

България остава страната с най-нисък брой ваксинирани в ЕС. Окончателно са имунизирани едва 1 155 078 души, което отговаря на по-малко от 16% от населението.

В Румъния, Хърватия и Словакия, другите страни, които изостават с ваксинирането, този процент е съответно 26, 39 и 40%.

Ангел Кунчев си обяснява недоверието към ваксините включително и с това, че пандемията се натоварва с популизъм "в бурната политическа ситуация", която преживява България.

Същата теза разви и бившият директор на центъра за заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев. В петък той каза пред бТВ, че отричането на ваксините от страна на лекари им осигурява политическо израстване.

Думите на двамата идват на фона на редица негативни изказвания за ползите от ваксините, изразявани включително и в парламента, чрез Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" (ИТН), и в извънпарламентарните партии - чрез Атанас Мангъров, който през април беше кандидат за депутат от АБВ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG