Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП ще върне мандата между 10 и 15 септември


Лидерката на БСП Корнелия Нинова. Снимката е архивна.

БСП ще забави връщането на мандата за съставяне на правителство най-малко до 10 септември. Това стана ясно след брифинг на социалистите в неделя.

Левицата се аргументира с нуждата да се приеме актуализация на бюджета, за което е нужен работещ парламент. Той обаче трябва да бъде разпуснат, ако Народното събрание не успее да излъчи правителство и при третия си опит.

В момента БСП е в процес на преговори с други политически сили, за да посочи кандидат за министър-председател. Това е процедура, за която конституцията не фиксира краен срок.

Едва след като такъв кандидат бъде посочен, започва да тече 7-дневен срок, в който трябва да се представи състав на цялото правителство.

Новините идват на фона на актуализация на бюджета, чието първо четене вече премина. Всички партии изразиха намерение да внесат изменения в текста преди второто четене, а за това може да няма време, ако парламентът бъде разпуснат. Според основния закон разпускането трябва да се състои, след като и третата политическа сила - в случая БСП - не успее да състави правителство.

Левицата очаква подкрепа за кабинет само от три политически сили - "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ).

От ИТН вече казаха, че ще отидат на разговори със социалистите, но няма да подкрепят правителство с техен мандат. С това шансовете за редовно правителство в рамките на сегашния парламент намаляха.

Ако не получи подкрепа за съставяне на правителство, БСП ще върне неизпълнен мандата, но ще го направи чак между 10 и 15 септември, каза Нинова в неделя.

Решението на БСП има отношение към това дали президентските и евентуалните парламентарни избори ще се проведат едновременно. Датата на президентските избори вече е определена за 7 и 14 ноември.

Парламентарните обаче не могат да бъдат насрочвани в последните 3 месеца от мандата на действащия президент. България ще встъпи в този срок на 6 септември, тоест по-рано от момента, в който мандатът на социалистите би могъл да се определи като неизпълнен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG